19-åring tror sig kunna rensa världshaven från plast

19-årige Boyan Slat från Holland har tagit fram en genomförbar lösning på hur man ska kunna rensa bort all plast från världshaven.

Återvinningsanläggning för plast i världshaven

Den 3:e juni 2014 visade man upp en vetenskaplig rapport som bevisar att ”The Ocean Cleanup” är ett praktiskt och ekonomiskt genomförbart projekt. Den 530-sidor tjocka rapporten är ett resultat av flera års omfattande forskning inom området och den motbevisar argumentet att det skulle vara omöjligt att rensa upp det enorma sopberget som flyter runt i Stilla havet.

Projektet startades av Boyan Slat efter att han varit på dyksemester i Grekland och sett mer plast än fisk i havet. Idag stöds det av över 100 internationella forskare som tror att det skulle vara möjligt att halvera plastberget på bara 10 år.

TOC_ChapterRenders5k_0001

Under de senaste decennierna har miljoner ton plast släppts ut i världshaven, vilket lett till skadade ekosystem och förstörda matkedjor.

TOC_ChapterRenders5K_0009

Boyan Slat’s uppsamlingsplatform utnyttjar de naturliga havsströmmarna för att dirigera in plasten mot en uppsamlingsplatform. Det här är ett mycket effektivare sätt än att köra runt med fartyg som har stora trålar efter sig. Plasten kommer sedan att återvinnas och därmed generera pengar.

TOC_ChapterRenders5K_0008

En insamling av pengar till en pilotanläggning pågår just nu på projektets hemsida, där det totalt behövs 2 miljoner dollar.

TOC_ChapterRenders5K_0004

SONY DSC

TOC_Project-5

TOC_Project-3

TOC_Project-2

Fler berättelser
Pampig våning vid Central Park av Robert Couturier

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.