3 to 5 seconds: Massproduktion för hand av Jenny Nordberg

Projektet 3 to 5 seconds av Jenny Nordberg undersöker hur viktiga egenskaper från massproduktion kan kombineras med handtillverkning. Det här projektet en del av i större arbete som handlar om hur produktion och konsumtion sett ut och ser ut i dagens samhälle samt hur den kan komma att se ut i framtiden.

Jenny Nordberg_3to5seconds-massproduktion

Går det att göra unika handgjorda objekt lika snabbt som massproducerade? I projektet 3 to 5 seconds har Jenny Nordberg tagit den unika egenskapen som finns hos handgjorda objekt och slagit ihop den med det snabba i massproducerade produkter.

– Det handlar om att föra ihop motsägelser och svåruppnådda egenskaper

Det enda produktionsmetoderna i projektet har gemensamt är att produktionstiden måste ligga någonstans mellan tre och fem sekunder. Eftersom 3 to 5 seconds initierades under sommaren finns det än så länge tre olika produktionsmetoder. Detta är dock bara början. Fler objekt och processer kommer att tillkomma med tiden eftersom projektet pågår framöver.

Jenny Nordberg_3to5seconds_04

Första tillverkningsmetoden är ”handkraft”, där lera bearbetas till ljusstakar formade efter handen, kraften och riktningen. Här används en speciell typ av snabbtorkande keramisk lera som inte kräver någon form av bränning, så kallad studielera.

Jenny Nordberg_3to5seconds_07

”Hälla ut en pöl” är en tolkning av den traditionella tillverkningsprocessen för en spegel. För att göra processen snabbare har Jenny Nordberg tagit bort kraven på perfektion och täckningsområde. Processen går till så att man blandar tre vätskor och häller ut dem på en glasskiva. Sen är det bara att vänta i fem minuter innan en allt har stelnat. Resultatet är en obestämd pölformad spegelyta i silver med flera dimensioner.

Jenny Nordberg_3to5seconds_06

Den sista metoden kallas för ”Dubbelinfärgning” och den ger textiler färgade mönster på så kort tid som möjligt. Effekten fås av att man doppar ett vikt tygstycke i två olika färgbehållare och sedan hänger upp den på tork. Resultatet är ett randigt batikliknande tyg där färgerna åstadkommer toningseffekter.

Jenny Nordberg_3to5seconds_01

Objekten från projektet 3 to 5 Seconds kan köpas på Center of Commerce.

Jenny Nordberg_3to5seconds_08

Jenny Nordberg_3 to 5 Seconds Screen Print

Fler berättelser
Världens smalaste hus heter Keret House och ligger i Polen

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.