3d spegel reflekterar omgivningen
Bild: Ignas Maldžiūnas

3D spegel är designad att kunna betraktas från alla vinklar

Arkitekt- och designbyrån Heima Architects från Litauen har skapat en 3d spegel åt varumärket jot.jot som bryter mot den vanliga missuppfattningen att en spegel bör vara ett platt objekt på väggen.

I skapandet av spegeln Mudu har man istället haft ett skulpturalt tillvägagångssätt, vilket resulterat i någonting som liknar en voluminös möbel. Det yttre skalet på spegeln är byggt i Corian och drar nytta av egenskaper som hållbarhet, böjda linjer och enhetlig form.

Bild: Ignas Maldžiūnas

Designkonceptet är baserat på konstraster. Det är tung fast volym som står på en lätt wireframe. Spegeln har två huvudsakliga beståndsdelar. Det är den vita böjda volymen som är gjord i Corian kombinerat med eleganta trädetaljer.

För att konstruera denna 3d spegel på ett snabbt och effektivt sätt har Heima valt att tillämpa den senaste tekniken inom tillverkning. Det rör sig om en kombination av vakuumformning och CNC-fräsning.

Bild: Ignas Maldžiūnas

När Heima påbörjade designarbetet för spegeln valde man att se på problemet som en möbel snarare än en accessoar till hemmet. Resultatet blev ett oväntat fristående objekt med en förhållandevis onödig funktionalitet. Funktionen hos nästan alla speglar är i allmänhet något överflödig. Dess enda syfte är att användaren ska kunna betrakta sig själv för att kontrollera sitt utseende. I det avseendet förkroppsligar Mudu essensen av en spegel.

– Den är helt enkelt överflödig och det är vad vi gillar mest med den. Funktionen för skalet och formen på spegeln har enbart ett estetiskt värde, säger Heima Architects.

Bild: Ignas Maldžiūnas

Arkitekter förväntas ofta fokusera på egenskaper som funktion, hållbarhet och genomförbarhet. De kritiseras väldigt ofta för att våga experimentera med former och detta är någonting som Heima anser är fel. Både arkitekter och designers förtjänar att få experimentera med former. En ful byggnad kan vara lika skadlig för samhället som en icke funktionell.

Den koniska formen på spegeln är en produkt av den kreativa processen, vilken är svår att förklara. Det var en hel del sökande efter formen och experimenterande i ett tidigt skede av designen. I vår studio är alla arkitekter, vilket gör att vår tankegång eventuellt skiljer sig från designers.

3d spegel jot.jot bakifrån

Fler berättelser
Miniatyrmodell av Apple’s nya rymdskepps-campus

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.