3d-utskriven byggnad

3D-utskriven byggnad & bil av SOM kan dela energi trådlöst

USA:s energidepartement’s Oak Ridge National Laboratory (ORNL) har avslöjat en 3D-utskriven byggnad, ritad av den framstående arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) i samarbete med forskare från ORNL.

Det är en energieffektiv byggnad som kan producera och lagra förnyelsebar energi, samt dela den trådlöst med den tillhörande 3D-utskrivna bilen. Plattformen går under namnet ”Additive Manufacturing Integrated Energy” (AMIE) och är resultatet av ett femårigt samarbete mellan ORNL, SOM och University of Tennessee.

AMIE (c) SOM 3d-utskriven byggnad

Projektet demonsterar hur en potentiell framtid med ren energi skulle kunna påverka den snabbt urbaniserande världen. Genom att tillämpa en trådlös dubbelriktad energiteknik i kombination med högpresterande material, kan byggnaden och dess 3D-utskrivna bil göra sig oberoende från elnätet under tider då efterfrågan är hög.

Byggnaden utforskar också potentialen med ett 3D-utskrivet skal och dess förmåga att inkludera så många funktioner som möjligt från konventionella väggsystem.

AMIE (c) SOM (1)

Genom att 3D-printa konstruktionen reduceras materialspillet, vilket i sin tur leder till en avfallsfri konstruktion som går att återvinna. Den C-formade byggnaden är 11,5 meter lång, 4 meter hög och 3,5 meter bred.

Projektteamet på arkitektbyrån har visat hur man kan tillämpa 3D-utskrifter för att skapa organiska geometrier, optimerade för att reducera lokala kraftspänningar och minska yttre turbulenta luftflöden.

tillverkningen av en 3d-utskriven byggnad

Detta resulterade i ett effektivt energibesparande skal med en isoleringsgrad på 79% för de solida väggarna och 21 procent för samtliga glasytor. Väggarna i byggnaden är specialdesignade för att inkludera högeffektiva, atmosfäriska isoleringspaneler.

Solcellspaneler i taket arbetar parallellt med en naturgasdriven generator i bilen, för att producera förnyelsebar energi till belysning och byggnadens mikrokök.

AMIE (c) Oak Ridge National Laboratory (1)

Arkitekt: Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM)
Projektnamn: AMIE 1.0
Plats: Oak Ridge, Tennessee, USA
Färdigställt: September 2015
Area: 20 kvm
Medarbetare: Oak Ridge National Laboratory (ORNL) och University of Tennessee (UT)

AMIE (c) Oak Ridge National Laboratory (3)

Fler berättelser
Nya Google Chromebook Pixel har bättre skärmupplösning

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.