BIG designar 79 & Park – bostadshus med terrasser på Gärdet

Prisbelönta Danska arkitektkontoret BIG har avslöjat ett nytt bostadskomplex på Gärdet, som man nu bygger tillsammans med Oscar Properties. Bostadshuset 79 & Park innefattar 168 lägenheter i storlekarna 1-6 rum och kök. De största lägenheterna blir 138 kvm medan de minsta ligger på 37 kvm.

BIG designar 79 & Park - bostadshus på Gärdet

Samtliga lägenheter i det nya bostadshuset på Sandhamnsgatan 79, har egen balkong och eller en egen terrass. För att harmonisera med Kungliga nationalstadsparken, öppnar sig byggnaden mot Gärdet och Djurgården.

BIG 79 & Park på Gärdet i Stockholm

Nordvästra och sydöstra hörnen kommer att bli lika höga som grannbyggnaderna, medan det nordöstra hörnet som ligger längst bort från parken har höjts upp, för att erbjuda en spektakulär vy mot både parken och hamnen.

big79park8

Den sydvästra delen av bostadshuset sträcker sig in mot Gärdet för att forma en human kant mellan byggnad och natur. En offentlig plattform ger 270-graders vyer över parken och gör så att samtliga lägenheter kan ta del av den fantastiska utsikten.

big79park6

Även terrasserna kläs i grönska för att sudda ut gränserna mellan park och bostadskvarter. Vid entréplanet finnas det kommersiella ytor som bjuder in allmänheten att ta del av den uppseendeväckande arkitekturen.

Terrasserna maximerar också ljusinsläppet för de 168 lägenheterna och skapar en trivsam miljö för växtligheten. Inflytten i 79 & Park är planerad i slutet på 2017.

big79park4

Arkitekt: Bjarke Ingels Group
Status: Under uppbyggnad
Area: 20000 kvm
Klient: Oscar Properties
Ansvariga partners: Bjarke Ingels, Jakob Lange
Projektledare: Cat Huang
Ansvarig arkitekt: Christin Svensson
Plats: Gärdet, Stockholm

big79park5

Bjarke Ingels Group (BIG) är en internationell arkitektbyrå med kontor i både Köpenhamn och New York City. Byrån har genomfört ett stort antal projekt i Europa, Asien, Nordamerika och Mellanöstern. Allt från arkitektur och interiör till stadsplanering och produktutveckling. BIG’s arkitektur framträder ur en noggrann analys av hur samtiden ständigt utvecklas och förändras. Detta gäller också för 79 & Park. Fler projekt från BIG på DesignWorld hittas här.

BIG 79 & Park, Gärdet

Skisser:

Fler berättelser
MAG-LEV skivspelare
Svävande skivspelare från MAG-LEV trotsar gravitationen

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.