Akvaponiskt hus av Michael Jantzen för fiskar och växter

Arkitekten och designern Michael Jantzen har nyligen ritat ett akvaponiskt hus till en offentlig utställning i botanisk trädgård. Meningen med huset är att visa hur fiskar och växter tillsammans på ett miljövänligt sätt ska kunna leva och fortplanta sig.

Akvaponiskt hus av Michael Jantzen

Denna symbiotiska process kallas för akvaponisk odling, eftersom vattnet renas av växterna och sedan förs tillbaka till fiskarna. Michael Jantzens akvaponiska hus är speciellt framtaget för att underlätta processen och genomföra den på ett energisnålt och miljömässigt sätt.

akvaponiskt akvarium

Husets cylindriska stålkonstruktion består av sex separata sektioner, vilka kan rotera kring en fix central punkt i mitten. Där ett par av sektionerna är isolerade, ett annat par är av glas och det sista sektionsparet endast skuggar. De isolerade sektionernas uppgift är att upprätthålla värmen som produceras under dagen, medan de skuggade leder bort solen och de av glas endast stänger ute dåligt väder vid behov.

mjaquahus3

Samtliga växter finns i lådor längs kanterna på byggnaden och fiskarna bor i en tank i mitten. Den stationära delen består av värmeisolerande rör, vilka drar åt sig värmen på dagen och avger den under natten. De hjälper också till att motverka överhettning på dagen.

mjaquahus4

Ovanpå husets tak har ett antal solceller placerats på en roterande platform, som automatiskt riktar in sig mot solen och tillfredsställer byggnadens elektriska behov.

mjaquahus5

mjaquahus6

mjaquahus7

mjaquahus8

mjaquahus9

mjaquahus10

mjaquahus11

Fler berättelser
Asymmetrisk båt i glasfiber av Zaha Hadid

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.