ALA designar centralbiblioteket i Helsingfors med Arup

Efter en stor tävling om att få ta fram det nya centralbiblioteket i Helsingfors, står ALA arkitekter tillsammans med konsultfirman ARUP (Irland) kvar som vinnare.

centralbiblioteket i Helsingfors av ALA och Arup

Projektet innebär en 16000 kvm stor biblioteksbyggnad bestående till största delen av offentliga platser, med syfte att bli en central punkt för Helsingfors och Finlands storslagna folkbibliotek.

helsinkicentrallibraryarup2

Det vinnande bidraget har tilldelats namnet ”Käännös” med målet att dela in biblioteket i 3 st olika våningar. En relativt upptagen bottenvåning förenat med en lugnare övervåning och en slags mellan volym, avsedd för mer specifika funktioner. Man vill inte bara att biblioteket ska förse människor med böcker, utan att det även ska vidga deras vyer utåt mot staden. Den lugnare övervåningen har därför stora glasfönster med en fantastisk utsikt mot Finlands Riksdagshus.

helsinkicentrallibraryarup3

Arup står ansvariga främst för de ingenjörsmässiga delarna i projektet och de inkluderar främst energieffektivitet, hållbarhet, strukturella och mekaniska delar. Energimålet för projektet motsvarar cirka 120kWh/kvm per år, vilket innebär en ny standard för energianvändning bland dagens moderna bibliotek. Byggnaden har uppskattats ta emot ungefär 5000 besökare om dagen och totalt 1,5 miljoner människor om året.

helsinkicentrallibraryarup4

Mer information om det vinnande förslaget och om arkitekten finns på www.keskustakirjasto.fi

Fler berättelser
Foscarini presenterar Spokes: Taklampa inspirerad av cykelekrar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.