upp- och nervänd elstolpe
Bild: Ed Reeve

Alex Chinneck skapar installation med upp- och nervänd elstolpe

En viktigt del i London Design Festival är uppvisandet av utvalda projekt från olika delar av London. Ett av dessa projekt är konceptkonstnären Alex Chinneck’s upp- och nervända elstolpe som ser ut att ha skjutits ner i marken.

LDF15_Pylon_Chinneck_EdReeve_1
Bild: Ed Reeve

Alex Chinneck är känd för sina tolkningar av vardagliga objekt till det extraordinära. Hans offentliga projekt är ofta en kombination av arkitektur, konst, design och ingenjörskonst. Konstverken är unika och framtagna som en reaktion till platsen de står på.

LDF15_Pylon_Chinneck_EdReeve_3
Bild: Ed Reeve

Installationen ”A Bullet from a Shooting Star” är i princip en exakt kopia av en vanlig elstolpe.  Det som gör den speciell är dess ovanliga konstruktion, dvs att vända upp och ner på en vanlig elstolpe och få den stå upp. Projektet refererar tillbaka till platsens industriella historia med ett stålverk, samt Europas största olje- och gasverk.

LDF15_Pylon_Chinneck_EdReeve_4
Bild: Ed Reeve

Den 35 meter höga konstruktionen är gjord av stål och designad för att ses på avstånd. Det går bland annat att se den från North Greenwich Station, Emirates Airlines, Thames Clipper Service, Canary Wharf och flygplan som avgår från London City Airport.

LDF15_Pylon_Chinneck_EdReeve_5
Bild: Ed Reeve

För att bygga konstruktionen har det gått åt 1005 meter stål som tillsammans väger 15 ton. Elstolpen är uppdelad i 450 delar med över 900 anslutningspunkter och vilar på en 19 meter djup grund av betong.

LDF15_Pylon_Chinneck_EdReeve_6
Bild: Ed Reeve

Bilderna är tagna av Ed Reeve.

Fler berättelser
GamFratesi Balance: Entrémonter med modulära bladelement

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.