Alexandra Nilasdotter tar fram handgjord menskoppsask i porslin

Keramikern Alexandra Nilasdotter har tagit fram en handgjord menskoppsask i porslin (moonbox), till ett koppformat mensskydd (mooncup) i silikon som fångar upp blodet i slidan. Det är ett praktiskt och hygieniskt sätt att förvara sin menskopp.

Moonboxen är gjord för att få fler kvinnor att börja ta ansvar för sin kropp, genom att använda menskoppen på ett snyggare och mer hygieniskt sätt. Den är gjord av porslin eftersom det är ett hygieniskt material som är enkelt att rengöra. Dålig lukt från menskoppen vädras ut genom två stycken lufthål i locket och botten på mensasken.

moonbox - menskoppsask

Asken togs fram som det av Alexandras projekt ”Form and Function” i januari 2015 på Royal Danish Academy of Fine Arts, som handlade om att skapa en design och funktion utefter ett behov. En person kan ha samma menskopp i upp till tio år. Den torkar inte ut ditt underliv och hjälper dig att behålla rätt ph-värde samt är mer skonsam för miljön än engångsprodukter såsom tamponger och bindor.

”Jag ville skapa något nytt, något som fick fler kvinnor att börja använda menskopp och ta bort det pinsamma med mens och användningen av menskopp och menskoppsask är ett bättre skydd för oss kvinnor och vår planet än binder och tamponger,” berättar Alexandra Nilasdotter.

moonbox1

Fler berättelser
Första Apple Store i Istanbul av Foster + Partners färdig

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.