Tengbom har ritat en ny tillbyggnad klädd i zink till Alingsås tingsrätt från 1899. Den 10 mars tog arkitektbyrån emot Plåtpriset 2016 för denna unika byggnad som kombinerar hantverk, samtidigt som den är sitt material trogen.

Originalbyggnaden till Alingsås Tingsrätt är byggd i tegel och ritad av arkitekten Adrian Crispin Pettersson. Den ligger ett stenkast från stadens centrum i ett område som är kantat av stora villor och en skola från början av 1900-talet.

Tillbyggnad till Alingsås Tingsrätt ritad av Tengbom

Gestaltningen av byggnaden hämtar inspiration från den omkringliggande bebyggelsen, med utgångspunkt i en liggande planlösning. När Tengbom blev inkopplade i projektet, fanns det redan ett liggande förslag på en tillbyggnad i tegel av arkitekten Börje Falemo. Alingsås Tingsrätt ville dock se alternativa förslag på fasadlösningar.

alinsas-tingsratt-tengbom-6

Detta har resulterat i en byggnad konstruerad med tunna väggar, lekfulla sadeltak och svängda burspråk. Därför blev det också naturligt att ta zinkplåten från taket och använda den som en tunn regnkappa på utsidan.

– Zink är ett fint gammalt klassiskt material som användes mycket som takmaterial under förra seklet. Vi tog helt enkelt ned plåten på fasaden och den passar utmärkt med granitsockeln som är en gemensam nämnare på de bägge husen, säger Magnus Almung, ansvarig arkitekt på Tengbom.

alinsas-tingsratt-tengbom-7

Tillbyggnaden föreställer en monolit i zink, där plåtmaterialet framhäver formen och visar sin egen årsring samtidigt som den åldras med värdighet. Det är en levande fasad, täckt med skivor i olika storlekar, placerade i ett slumpartat mönster.

– Gestaltningen representerar vår tid, kanske främst med tanke på den uttrycksfulla volymen. Typiskt nu är monolitiska hus med samma material på väggar och tak. Man ser även hus utan takutsprång. Likaså är sadeltaken tillbaka sedan några år, något vi inte sett mycket av tidigare. Skillnaden är kanske att denna byggnad är konstruerad med hantverkstekniker som är desamma som vid 1900-talets början. All plåt är monterad med stor omsorg och precision, fortsätter Fritz Olausson, ansvarig arkitekt på Tengbom.

alinsas-tingsratt-tengbom-2

Inredningen till Alingsås Tingsrätt är ritad av Karin von Geijer och präglas av träbeklädda väggar och golv. Tanken är att interiören i tingssalarna ska vara vacker och värdig, eftersom livsavgörande stunder kommer att äga rum i dem.

Byggnaden har också tilldelats Plåtpriset 2016 med motiveringen att den utstrålar säkerhet och styrka, samt genomgående bär ett material. Plåtpriset är ett hederspris som delas ut en gång om året i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande i metall.

alinsas-tingsratt-tengbom-1

Projekttyp: Tingshus
Arkitekt: Tengbom
Byggherre: Hemfosa
Ansvariga arkitekter: Fritz Olausson och Magnus Almung
Programarkitekt: Börje Falemo, Falemo Hus & Interiör
Inredningsarkitekt: Karin von Geijer
Projektledare: Marcus Zetterberg, Forsen Projekt AB
Projektering: Carl Olofsson

alinsas-tingsratt-tengbom-4

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.