Amazon Research Network forskningsanläggning i Amazonas

Projektet Amazon Research Network har utvecklats av Estúdio ARKIZ för forskare som behöver kunna ta sig fram i Amazonas regnskogar utan att förstöra dess känsliga ekosystem.

Amazon Research Network

Amazonas regnskog är en av världens mest komplexa och största ekosystem. Den är inte bara viktig för sina stora mängder träd som tillför syre, utan också för att fungera som ett hem för en tredjedel av världens fågelarter, ungefär 500 däggdjursarter, 175 ödlearter och 300 andra reptildjur. Man har också beräknat att det finns omkring 30 miljoner typer av insekter i Amazonas.

Amazon Research Network_01

Vi människor är ett stort hot för regnskogen, eftersom vi bränner ner och skövlar träd som behövs för att dessa arter ska kunna överleva. Estúdio ARKIZ har en lösning på hur människan skulle kunna fortsätta besöka regnskogen utan att påverkar dess känsliga ekosystem.

Amazon Research Network_02

Svaret heter Amazon Research Network och är en anläggning som kommer kunna underhålla forskare samtidigt som den tillför elektricitet och kan förflyttas längs med Amazonfloden. Anläggningen ska bestå av både mobila forskningsanläggningar och fasta anläggningar.

Amazon Research Network_05

De mobila enheterna tar upp till 12 personer åt gången och är praktiska när man vill ta sig till platser utanför de fasta anläggningarnas räckvidd. En mobil enhet kan förutom att utforska naturen och ekosystemet också hjälpa skadade djur. De är byggda av lättvikts aluminium samt trä och kan förflyttas med vindenergi och solenergi.

Amazon Research Network_06

Fasta stationsanläggningarna ska ligga på utvalda platser, med ett större avstånd från varandra, så att de mobila enheterna att åka emellan dem. Tanken är att de ska kunna hjälpa de mobila enheterna med energi och andra resurser, samtidigt som de fungerar som en mötesplats för forskare att diskutera sina fynd och projekt. Anläggningarna skapar energi genom solceller och vindkraftverk och biogas från fast avfall.

Amazon Research Network_07

Plats: Amazonas Regnskog | Brasilien
Area: 1.600m² (per anläggning) och 120m² (per mobil anläggning)
Arkitekt: Estúdio ARKIZ
Team: Alexandre Hepner, João Paulo Payar och Rafael Brych

Amazon Research Network_03

Amazon Research Network_08

Fler berättelser
Mörkbruna träkuber
Listan med det bästa inom konst 2013

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.