Arkitektfirman Andreas Martin-Löf har ritat ett lantställe vid en brant sluttning, med utsikt över Stockholms skärgård. Tomten som ligger i Aspvik ovanför Torsbyfjärden tillhör arkitekten Andreas Martin-Löf, och har funnits inom familjen sedan 50-talet.

Lantställe av Andreas Martin-Löf Arkitekter

Bild: Åke E:son Lindman

Den tidiga designprocessen kretsade kring att hitta en lösning som fungerar och passar in i det branta landskapet, samt fungerar året runt i det Skandinaviska klimatet.

Sommarhus Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

För att kunna genomföra projektet, tvingades man i ett tidigt stadie bygga en grusväg som närmar sig huset underifrån. Detta på grund av den begränsade tillgången till den branta tomten.

Sommarhus Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

Byggkomponenterna tvingades man att bära för hand. Bland dessa hittas handgjorda fönster och dörrar, en gömd stålram och ett stort antal plywoodskivor. Det enda som inte kunde bäras till platsen var husgrunden i betong, som pumpades från den närmsta vägen.

Sommarhus Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

Ovanifrån ser huset ut som en mindre utbyggnad, placerad mellan två stycken tallar. Fördelen med den lutande tomten är att man kan placera ett tvåvåningshus utan att det förstör naturen eller utsikten.

Sommarhus Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

Huset består av en ljus timmer- och stålkonstruktion som vilar på en grund av betong. Ytterväggarna består av svartmålad plywood och är byggda med en lutning på fem grader. Syftet med det är att efterlikna en traditionell pagoda.

Sommarhus Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

Det övre planet är speciellt eftersom det har en stor omslutande terrass med integrerad infinitypool till väst och en morgonterass mot öst.

Lantställe av Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

Estetiken på huset i Aspvik är avskalad och minimalistisk med noggrant utvalda detaljer. Det är en omtolkning av en utbyggnad från 60-talet, med skräddarsydda glasfönster och en rätlinjig form.

Sommarhus Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

Typ: Bostadshus för familj
Arkitekt: Andreas Martin Löf Arkitekter (Andreas Martin-Löf, Edgar Mann)
Medarbetare: Retsloff Snickeri, Bröderna Nordquist, JE:s Svets & Smide, Kåver & Mellin, Metab
Entreprenör: Upp till Nock

Lantställe av Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

Area: 70 kvm
Färdigställt: 2015
Fotografi: Åke E:son Lindman
Stylist: Lotta Agaton för tidningen Residence

Sommarhus Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

Sommarhus Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

Lantställe av Andreas Martin-Löf

Bild: Åke E:son Lindman

extra 8958 056 2

Bild: Åke E:son Lindman

Skisser:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.