Tjockt garn används i tjock filt för jättar

Tjockt garn och stora stickor används för att skapa tjocka filtar för jättar

Designern Anna Mo från Ukraina stickar tjocka filtar för hand, med stora stickor. Hon har lanserat en ny filtkollektion i ull som ser ut att vara skapad för jättar. Chunky Knits är en serie filtar som framhäver hantverket i stickningen med ett tjockt garn. Hennes filtar är gjorda för att höja mysfaktorn i soffan, men kan också bäras runt axlarna som accessoar i hemmet.

Tjocka filtar med jättelika maskor av Anna Mo

Tjockt garn & stora stickor

En överdrivet tjockt garn var inte tillräckligt för att Anna Mo skulle kunna åstadkomma det stickade mönstret. Det krävdes också utöver materialet extra stora stickor för att hon skulle lyckas åstadkomma de nästan tre tum tjocka stygnen. Garnet som filtarna är stickade med består av 100% merinoull från Australien. Det ger ett resultat i form av en mjuk och lätt filt som är anpassad för soffan.

Projektet startades som ett experiment, men har nu utvecklats till en fullskalig nätbutik. Samtliga filtar och klädesplagg går att köpa på Anna Mo’s Etsy-butik, Ohhio. Filtarna finns tillgängliga i ett flertal färger. Hon säljer också sina stora nystan av tjockt garn i ull för dem som vill prova på att sticka sina egna tröjor eller filtar. Fler bilder och mer information om projektet hittas på designerns Instagram.

Tjockt garn används för att skapa en tjock filt med stora maskor

Anna Mo lärde sig tekniken att sticka tjocka filtar med stora stickor av sin mor i ett tidigt stadie. Hon har sedan fortsatt med det in i vuxen ålder som en hobby vid sidan av arbetet. Anna ser stickningen som ett komplement för att balansera timmarna framför datorn och vill att händerna ska få lika mycket motion som hjärnan.

Sticka filt med stora stickor

Såhär stickar man en tjock filt

Att sticka en tjock fil kräver en hel del teknik. Storleken på stygnen beror till stor del av storleken på stickorna. Sedan gäller det förstås att använda rätt garn, exempelvis det Anna Mo säljer på sin Etsy-butik. Sen när man väl börjat sticka gäller det att inte spänna garnet för hårt, eftersom detta påverkar både storleken och känslan av det slutgiltiga resultatet negativt.

I början kan det vara svårt att åstadkomma ett jämt resultat eftersom avståndet mellan nålarna är större en normalt. Därför rekommenderas det att man mäter upp en kvadrat på den stickade ytan. Om antalet stygn är lika för samtliga rader i kvadraten så blir resultatet jämt.

Fler berättelser
Lidköpings Stadsbibliotek av pS Arkitektur

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.