Designern Anna Mo från Ukraina har stickat filtar för hand med stora stickor och lanserat en ny filtkollektion i ull. Chunky Knits är en serie filtar som framhäver hantverket i stickningen med ett tjockt garn. Hennes tjocka filtar är gjorda för att höja mysfaktorn i soffan, men kan också bäras som accessoarer.

Tjocka filtar med jättelika maskor av Anna Mo

Stora stickor & tjockt garn

En överdrivet tjock ylletråd var dock inte tillräckligt för att åstadkomma det stickade mönstret. Utöver materialet krävdes också extra stora stickor för att genomföra de tre tum tjocka stygnen. Garnet som filtarna är stickade med består av 100% merinoull från Australien. Detta ger en mjuk och lätt textil anpassad för soffan.

Projektet startades som ett experiment, men har nu utvecklats till en fullskalig nätbutik. Samtliga filtar och klädesplagg går att köpa på Anna Mo’s Etsy-butik, Ohhio. Filtarna finns tillgängliga i ett flertal färger. Hon säljer också stora nystan av ett tjockt garn i ull för dem som vill sticka sina egna tröjor eller filtar. Fler bilder och mer information om projektet hittas på designerns Instagram.

Tjock filt med stora maskor

Anna Mo lärde sig tekniken att sticka tjocka filtar med stora stickor av sin mor i ett tidigt stadie. Hon har sedan fortsatt med det in i vuxen ålder som en hobby vid sidan av arbetet. Anna ser stickningen som ett komplement för att balansera timmarna framför datorn och vill att händerna ska få lika mycket motion som hjärnan.

Sticka filt med stora stickor

Såhär stickar man en tjock filt

Att sticka en tjock filt kräver en hel del teknik. Storleken på stygnen beror till stor del av storleken på stickorna. Sedan gäller det förstås att använda rätt garn, exempelvis det Anna Mo säljer på sin Etsy-butik. Sen när man väl börjat sticka gäller det att inte spänna garnet för hårt, eftersom detta påverkar både storleken och känslan av det slutgiltiga resultatet negativt.

I början kan det vara svårt att åstadkomma ett jämt resultat eftersom avståndet mellan nålarna är större en normalt. Därför rekommenderas det att man mäter upp en kvadrat på den stickade ytan. Om antalet stygn är lika för samtliga rader i kvadraten så blir resultatet jämt.

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.