Arkitektbron: Gångbro i Göteborg av Erik Andersson Arkitekter

Erik Andersson Arkitekter och ELU fick i uppdrag av Göteborgs kommun, att rita ett förslag på en ny gångbro i Hagastaden.

Arkitektbron av Erik Andersson Arkitekter

Namnet Arkitektbron är hämtat från Arkitektgatan, som är en av de två gatorna bron sammankopplar. Bron kommer att ligga mellan Rosalundsbron och Viktoriabron, och ansluta Arkitektgatan med Haga Kyrkogatan.

brogbg_ea_2

Arkitektbron kommer att vara extremt lätt och ge intrycket av att sväva ovanpå vattenytan. Den byggs i en robust kolfiberkonstruktion, med ett inbyggt värmesystem och integrerade LED-lampor. Värmesystemet är till för att undvika snö och is på vintern.

brogbg_ea_3

Den runda formen anpassar sig efter de befintliga träden, och skapar ett nytt urbant utrymme ovanför vattnet och i parken. Fotgängare kan stanna till och njuta av reflektionerna som bildas när LED-ljuset reflekteras mot vattenytan. Räcket kommer vara gjort i glas och vara 1,2 meter högt. Detta betyder att cyklister blir tvungna att gå över med sina cyklar.

brogbg_ea_4

Det är dock mer än bara en vanlig övergång. Den trappstegs-formade parkdelen gör att arkitektbron kommer kunna användas som kulturell arena, med en flytande scen på vattnet.

brogbg_karta

Fler berättelser
Trädrötter hänger ner från taket i Humus-projektet

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.