Tölöviken i Helsingfors

Arkitekturförslag gör om centrala Helsingfors till kulturell park

Tillsammans med N2 har danska COBE och finska Lundén Architecture skapat ett ambitiöst arkitekturförslag, där man omvandlar centrala Helsingfors till en kulturell fritidspark för stadens invånare.

Arkitekturförslag för Tölöviken av COBE och Lundén Architecture

Tölöviken tillhör en av de mest omdiskuterade områdena i Helsingfors. Ett flertal stora arkitekter, bland annat Alvar Aalto och Eliel Saarinen har kommit med utmanade förslag på hur den natursköna viken borde utvecklas. Dock har inga förslag ännu realiserats.

Töölönlahti_5_credit COBE and Lundén Architecture

Under den snabba utvecklingen på 1800-talet, byggde stora delar av stadskärnan om, inklusive Tölöviken. Förorenande fabriker byggdes som började övergöda vattnet i viken. Än idag pågår övergödningen och om ingenting sker har man förutspått att viken kan komma att växa igen till ett kärr, och sedan försvinna helt.

Töölönlahti_7_credit COBE and Lundén Architecture

Arkitekturförslaget från från COBE och Lundén Architecture omvandlar den förorenade viken till en grön park, mitt i Helsingfors. Nya cykel- och gångvägar kommer att återansluta Tölöviken med omgivningen. I förslaget ingår byggandet av nya restauranger, kaféer, konferensanläggningar, hotel och bostadshus.

Töölönlahti_8_credit COBE and Lundén Architecture

”Vi vill ge tillbaka Tölöviken till folket. Genom ett omfattande och ambitiöst vattenreningsprogram, kommer den nuvarande viken att bli Helsingfors viktigaste centrala stadsrum,” säger Dan Stubbergaard på COBE.

Töölönlahti_9_credit COBE and Lundén Architecture

Plats: Helsingfors, Finland
Klient: N2
Arkitekter: COBE och Lundén Architecture
Ingenjör: Rambøll Finland
Vattenrening: Terramare Boskalis
Area: 40,000 kvm

Töölönlahti_4_credit COBE and Lundén Architecture

Skisser:

Fler berättelser
Annorlunda spikskulpturer av konstnären John Bisbee

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.