Hammershus på Bornholm är ett av Danmarks viktigaste forntidsminnen och att rita ett nytt besökscenter till en sådan plats är en stor utmaning.

Arkitema tävlingsförslag om Hammershus besökscenter i Bornholm

Danska arkitektfirman Arkitema vann denna prestigefyllda tävlingen tillsammans med ingenjörerna Buro Happold samt TransformationsLab/Arkitekt, med en lösning av hög arkitektonisk kvalitet. Av totalt 53 aktörer så valdes 6 ut till projektet och Arkitema gick ut som slutgiltig vinnare.

artebesokcenterborn5

Förslaget har respekt för forntidsminnet och platsen. Det underordnar sig den omgivande naturen och sätter Hammershus i rampljuset.

”Man ska snarare se det som ett värdigt tillskott till landskapet”, säger Poul Schülein, partner och arkitekt hos Arkitema.

artebesokcenterborn4

Taket på besökscentret kommer att bli en offentlig plats, tillgängliga för allmänheten dag och natt. Den avlånga byggnaden blir värd 45 miljoner DKK och man planerar att ta emot omkring 500 000 besökare per år.

artebesokcenterborn6

Det kommer att finnas utställningslokaler, café och utbildningsrum tillgängligt. De tillämpade materialen hämtas lokalt i området och blir en blandning av trä och betong. Betongen tillverkas från den sten man tar upp under utgrävningen för byggnaden.

Poul Schülein avslutar: ”Vi har ritat ett hus som med både formen och materialen värnar om och iscensätter det historiska sammanhanget”.

artebesokcenterborn3

Arkitekt: Arkitema
Adress: Hammershus, Bornholm
År: Påbörjat 2013 (Tävlingsår)
 med planerat avslut våren 2016
Area: 1355 kvm

artebesokcenterborn2

Byggherre: Skov- & Naturstyrelsen
Ingenjör: Buro Happold
Övriga: Professor Christoffer Harlang

Utmärkelse: 1:a pris i inbjuden EU tävling 2013

artebesokcenterborn7

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.