Six Walls House av Arrhov Frick Arkitektkontor ligger i ett naturskönt område strax utanför Stockholm. Området består till största delen av fritidshus, utplacerade mellan klippor och tallar.

Minimalistiskt hus med sex väggar i Nacka

Bild: Mikael Olsson

Huset ligger på en lång och smal tomt som sträcker sig mellan väg och vatten. För att klara av den strama budgeten, valdes en enkel och detaljrik geometri. Man valde också att bygga det i ett robust och tydligt material, bestående av cementputsade betongblock. Detta för att ställa det i kontrast mot omgivningen.

06 ARRHOV FRICK SWH

Bild: Mikael Olsson

Planlösningen utgörs av sex stycken 5,4 meters höga väggar, förankrade mot en sluten vägg i norr. Byggnaden är relativt avskärmat från vägen, men tillåter fri utsikt mot havet. Gjutna plattor har placerats mellan vissa av de sex väggarna, för att dela av rummen vågrätt. De avdelade rummens dimensioner och relationer har testats och utvecklats noggrant under processens gång.

07 ARRHOV FRICK SWH

Bild: Mikael Olsson

De horisontellt placerade plattorna resulterar i varierande utrymmen, med väldigt specifika egenskaper. Bland annat en smal och lång entré, sovrum med balkonger, stora badrum, ett rymligt vardagsrum och en takterrass bland tallarna.

08 ARRHOV FRICK SWH

Bild: Mikael Olsson

Namn: Six Walls House
Arkitekt: Arrhov Frick Arkitektkontor
Adress: Saltsjö-Boo, Nacka
Area: 245 kvm
År: 2013-2014
Fotografi: Mikael Olsson

Huset har sex väggar i riktning mot havet

Bild: Mikael Olsson

SWH-AF_MikaelOlsson_4341_LR

Bild: Mikael Olsson

10 ARRHOV FRICK SWH

Bild: Mikael Olsson

SWH-AF_MikaelOlsson_4175_LR

Bild: Mikael Olsson

01 ARRHOV FRICK SWH

Ritningar:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.