Artistens hus är formad som en trappa

Ett projekt vid namn Artistens hus av Dorota Tarkowska under hennes första ingenjörs examensbetyg på University of Technology i Lublin, Polen. Byggnaden kombinerar funktioner från ett familjehus med en artist studio och utställningsmöjligheter. Det valda området för huset är beläget i byn nära Lublin i Polen, platsen valdes på grund av arbetsvillkor och livsstil.

artistens hus ser ut som en trappa av Dorota Tarkowska

Artistens hus har tre zoner. Den sydliga delen är avsedd för att användas som bostad, då den vetter mot söder och får tillräckligt med solljus. I den norra delen av källarvåningen finns ett utställningsområde som ligger intill vägen för att kunna visa upp det som ställs ut. Ljuset som kommer ifrån norr är bäst för utställningar, då det är enhetlig hela dagen och inte orsaka oönskade reflexer som ges av tex direkt solljus. Lämplig ljusintensitet har säkerställts genom användning av särskild belysning.

konstnärshuset02

Nära huset finns en parkeringsplats för två bilar samt en tillfällig plats att parkera en bil längs vägen näst intill garaget. Det finns separata ingångar för utställningsdelen och bostadsdelen, där bron leder fram till huvud ingången för bostadsdelen och fungerar som ett tak till ingången för utställningsdelen. Det skapar ett attraktivt område för både kunder och besökare, skyddade från de yttre väderförhållandena. Bostadsområdet är designad i öppen cirkulerande planlösning, där gränserna mellan rummen beskrivs av interiören samt genom att variera takhöjden. Hallen, trappa och matsal har dubbla lager tak, den södra väggen har stora fönster, för en känsla av rymd och anslutning mellan insidan och utsidan.

konstnärshuset03

konstnärshuset04

konstnärshuset06

Fler berättelser
Nytänkande barncykel gjord från ett stycke böjd plywood

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.