Full Scale Studio Attefallshus

Attefallshus & friggebod slås ihop av Full Scale Studio på KTH

Stockholmsbaserade Full Scale Studio har ritat och byggt ett eget studioutrymme, som en del av masterexamen på Arkitekturskolan KTH i Stockholm. Studiohuset ”The Friggatto” är en kombination av två stycken byggnadstyper som ej kräver byggnadslov: Ett ”attefallshus” på 25 kvm och en ”friggebod” på 15 kvm.

Fullscale_Studio_6_ The_Atto_burnt facade_72dpi.

De två olika byggnadstyperna är ihopbyggda till ett ett kostnadseffektivt hus på 40 kvm. Friggeboden med en yta på 15 kvm är byggd på hjul för att enkelt kunna kopplas till och från huvudbyggnaden. Eftersom projektet har genomförts med en väldigt strikt budget, återanvändes en hel del begagnat byggnadsmaterial. Man experimenterade också väldigt mycket med att ta fram egna byggdelar.

Fullscale_Studio_8_ Attefallshus

Huset på 25 kvm kallas för ”Atto” och är byggt i en öppen planlösning. Väggarna och taket är gjorda av plywoodskivor från svenska tallar. Balken som bär upp taket är också tillverkad av plywood, som förstärkts med träreglar. Budgeten räckte helt enkelt inte till en limträbalk. Golven och fönstren är gjorda av mahogny, som hämtats från en gammal rivfärdig fabrik. Glasen i fönstren och kaminen i mitten av huset köptes begagnade för ett överkomligt pris.

Fullscale_Studio_3_The_Atto_ inside_Attefall_72dpi.

Den yttre fasaden är gjord av bränt trä, enligt en gammal japansk teknik där brädor sätts ihop till en triangel för att forma en skorsten. Elden bränner sedan ytskiktet på plankorna, vilket gör dem vädertåliga utan användandet av kemikalier och färg.

Fullscale_Studio_10_ Space_in_between_72dpi.

Den 15 kvm stora friggeboden står på hjul för att enkelt gå att förflytta. Både utsidan och insidan av byggnaden är gjord i plywood, skillnaden är att den yttre fasaden har behandlats med tjära. Till isolering mellan plywoodskivorna, har man använt sig av s. k. styrofoam-block.

Fullscale_Studio_7_ The_Frigg_72dpi.

Enligt svensk lag får inte en friggebod stå bredvid ett hus mer än sex månader i rad. Därför är tanken att friggeboden ska flyttas bort en bit från huset när sex månader har passerat. Utrymmet mellan byggnaderna kommer därför kunna användas som uteplats under sommarmånaderna. Eftersom taket ovanför uteplatsen är 50% genomskinligt, räknas det inte som en byggnad och behöver därför inget extra bygglov. Trappan till längst till höger i bild leder upp till taket.

Fullscale_Studio_5_The_Atto_ inside_Attefall_72dpi.

Totalt har det kostat 140 000 SEK att bygga The Friggatto, vilket ger en kostnad per kvm på cirka 3300 SEK. Det motsvarar ungefär en tredjedel av vad det hade kostat att anlita en entreprenör i Sverige. Priset per kvadratmeter är ungefär 4% av vad det kostar att köpa en lägenhet i innerstaden.

smell diagram

Fler berättelser
Ekohus på styltor blir verklighet på Emils Backe i Trosa

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.