Huset Vattefall
Huset "Vattefall"

Attefallshus med vattenfall av Bornstein Lyckefors Arkitekter

Arkitektbyrån Bornstein Lyckefors har ritat ett 25 kvm stort attefallshus med integrerat vattenfall från taket. Utvändigt påminner designen om en lång smal betonglåda med asymmetriskt utskjutande volymer på den enda sidan.

Attefall Bornstein Lyckefors01
Baksidan på huset ”Vattefall”

Attefallshusen kom till efter att politikern Stefan Attefall beslutade att försöka minska bostadsbristen genom att öka antalet bostäder och förtäta stadsområden. Lagen tillåter därför byggandet av 25 kvm stora byggnader med en höjd på max 4 meter utan bygglov.

Attefall Bornstein Lyckefors03
Interiören med plywoodskivor

Avlång volym med burspråk & småskaligt vattenfall

Insidan är baserat på idén om en stor lagerhylla med inbyggda funktioner, som tillåts att expandera utanför fasadens gränser. Den avlånga volymen gjorde det möjligt för arkitekterna att experimentera med komplement i form av burspråk och balkonger.

Fördelen med burspråk är att de kan sticka ut en halv meter utan att räknas in i den totala byggnadsarean. Detta utrymme skulle kunna användas för en våningssäng, soffa eller kök.

model2
Modell av Attefallshuset

– Vi ville utforska den maximala påverkan som en byggnad gjord enligt den nya lagen kan ha, genom att göra det långt och högt med extruderande volymer från fasaden.

En ytterligare regel säger att det är tillåtet för takfötter som ligger minst tre meter ovanför markytan att sticka ut en och en halv meter. Detta ger plats åt en vattentank som samlar in regnvatten till ett småskaligt vattenfall.

model4
Modell över framsidan

Fakta om Bornstein Lyckefors Arkitekter & projektet

Bornstein Lyckefors Arkitekter grundades 2012 av Per Bornstein och Andreas Lyckefors, tillsammans med Johan Olsson som tredje partner. Man strävar efter att skapa kommunikativ arkitektur genom att etablera en tydlig länk mellan uppdragsgivaren och det slutgiltiga resultatet.

model5
Modell från sidan

Projektnamn: Vattefall
Arkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter (hemsida)
Team: Andreas Lyckefors, Johan Olsson and Per Bornstein with Viktor Stansvik and Johan Häggqvist
Klient: Max Ström Publisher
Boarea: 20 kvm
Total area: 25 sq.m.
Höjd: 4 m
Fasad: Betong och trä

model6
Detaljvy över placeringen av interiören

Ritningar & skisser:

Fler berättelser
Färgglada konstverk av illustratören Oli-B

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.