Summering av de bästa arkitekturprojekten 2013

Eftersom året nu börjar lida mot sitt slut, har det blivit dags att summera några av de bästa arkitekturprojekten 2013 på DesignWorld. Listan nedanför är en summering av populära projekt som publicerats på sidan under året, inom kategorin arkitektur. Det finns självklart fler projekt som skulle platsa i listan, men det är omöjligt att inkludera allt.

Bästa arkitekturprojekten 2013
Foto © Jeroen Musch

Först ut är det självförsörjande huset, Villa Kogelhof av Paul de Ruiter Architects. Projektet är inledningen på ett program som initierats av regeringen i Nederländerna, med målet att skapa ekologiska zoner runt om i landet. Det har planterats 71000 träd runtomkring huset, vilket innebär att det i framtiden kommer ligga i skog.

Villa Kogelhof

Villa HällJRN06-2009 3

Detta Sommarhus i Överby på Värmdö av John Robert Nilsson Arkitektkontor är en minimalistisk dröm för den som söker ett svenskt paradis i Stockholms skärgård. Man har i projektet skapat en nutida byggnad som återspeglar precision och lyx.

Sommarhus i Överby

Foto taget av Christian Bøcker Sørensen
Foto © Christian Bøcker Sørensen

Det är svårt att undvika Simon Hjermind Jensen och SHJWORKS intressanta konstruktion: Fire Shelter 01. Den ligger 20 minuter från Köpenhamn i ett område som tidigare varit sjöbotten. Fire Shelter 01 är inspirerad från utseendet av en nomadhydda.

Fire Shelter 01

2012-11-29_EMPORIA_FOTO_TORD-RIKARD_SôDERSTRôM_MGL4107_2
Foto © Tord-Rikard Söderström

Emporia köpcentrum i Malmö av Wingårdhs har slagit ihop bostäder, kontor och affärer under samma tak. Det utgör en yta på totalt 207000 kvm inklusive parkeringsplatser.

Emporia

chairhouse0

Ukrainske designern Igor Sirotov’s projekt har ökat i popularitet under året som gått. Det här är konceptuella projektet kallas för Stolhuset och är insänkt i en klippa vid kusten.

Stolhuset

Belatchew_Arkitekter_Strawscraper-2

Arkitektfirman Belatchew Arkitekters förslag på tillbyggnad för Söder Torn på Södermalm är både ett vågat och intressant projekt som man inte kan undgå att ha med i listan. Projektet ”Strawscraper” ska utvinna vindenergi genom roterande strån på fasadens utsida.

Strawscraper

Villa Yxlan, Erik Andersson05-2012
Bild © Åke E-son Lindman

Villa Wallin av Erik Andersson Arkitekter ligger i orten Yxlan vid Stockholms Skärgård. Det är ett litet sommarhus med traditionella former som präglas av en enkel och ren interiör. Sidorna har stora glasväggar, vilka öppnas mot en stor utomhusterrass.

Villa Wallin

reindeercenter2

Ovanpå en bergsplatå 1200 meter över havet i Norge så har studion Snøhetta byggt ett vindskydd. Tverrfjellhyttan eller som det heter på engelska, ”Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion utgör slutfasen på en vandringsled. Byggnaden består utav en kombination av trä och glas och tittar ut över en snötäckt bergskedja.

Reindeer Centre Pavilion

glashus1

Tänk att bo i ett hus helt gjort av glas, dvs med väggar, golv och möbler helt i glas. Den italienska designstudion Santambrogiomilano har tänkt precis så när de tog fram denna serie hus.

Glashus

C1 Observation

Ett mycket omdiskuterat projekt i år har varit det nya designförslaget av Slussen från Foster + Partners och Bergs Arkitektkontor i Stockholm. Det innebär en totalrenovering av den gamla Slussen, med nya offentliga platser, gång och cykelvägar samt en förbättring av infrastrukturen för vatten och vägar.

Slussen Masterplan

zahahadidnyccondo25

Arkitekten Zaha Hadid’s projekt har uppmärksammats över hela världen och även här på DesignWorld. Det här är ett av hennes senaste förslag på ett nytt lyxigt lägenhetskomplex i det exklusiva området Chelsea, New York.

Zaha Hadid lägenhetskomplex i New York

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 14

Ännu ett sommarhus från Stockholms skärgård och den här gången ett som är ritat av arkitektfirman Tham & Videgård. Sommarhuset på Lagnö är designat till att vara en integrerad del av naturen och med det menas att det gråa materialet ansluter till skärgårdens naturliga granitberggrund. Det har även stora glasfönster utåt mot havet.

Sommarhus Lagnö

Virserum_3
Bild © Bertil Hertzberg

I samarbete med AF bostäder och Martinsons har svenska Tengbom arkitekter tagit fram en serie studentbostäder av trä. Man har tänkt göra 22 stycken bostäder av samma typ till Lund på 25 kvm.

Studentbostäder av Tengbom

VillaBlÜbÑr117
Foto © Jason Strong

Villå Blåbär av pS Arkitektur ligger i Nacka, Stockholm och har en fasad klädd i svart takpapp. Den stora utmaningen var att få in samtliga rum på samma plan, då tomten ej är plan. Huset monterades på betongplintar direkt på berget, vilket lett till en upphöjning av de privata rummen.

Villa Blåbär

omaoscarshlm3

I år blev det klart att OMA arkitekter tillsammans med Oscar Properties ska få bygga ”Tors torn”, ingången till Hagastaden i Stockholm. Förslaget kommer grunda för Sveriges tredje högsta tvillingtorn och har en intressant träfasad med ett kloss-liknande mönster.

Tors torn

AtkinsNamasteTower3

Höghuset Namaste Tower är ett förslag från Atkins designstudio till Indiens största stad Mumbai. Det är en skyskrapa framtagen för hotellkedjan W. Inspirationen till fasadens mönster är hämtat från Indiska hudmålningar.

Namaste Tower

eh_060213_01

En science fiction författare i Austin, Texas lät Bercy Chen Studio förverkliga drömmen om att bo i en kulle. Inspirationen kommer ifrån de nordamerikanska indianstammarna som ofta byggde bostäder i kullar.

Hus i kulle

öhuset2

Ö-huset av 2by4-architects ligger i sjön ’Loosdrechtse Plas’, Tyskland och har väggar av glas på kortsidorna. Man kan även öppna upp ena sidoväggen för att skapa en panoramaeffekt mot omgivningen.

Ö-huset

beach_box_MG_2161_ny
© Carl Ander

Arkitektkontoret Arctic Studio har ritat Beach Box, som var med i programmet Hustoppen på TV8.

apple-spaceship-campus-1

Apple’s nya cirkelformade campus i Cupertino, Kalifornien av arkitektbyrån Foster + Partners. Byggnaden är 260000 kvm stor och tar upp till 12000 anställda.

Fler berättelser
Woodspot: Hexagonal bordslampa av Alessandro Zambelli

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.