Båtar blir tillbyggnader för bostadshus av Visiondivision

Arkitektfirman Visiondivision har ritat ett förslag på hur man i Sverige skulle kunna använda båtar som tillbyggnader för bostadshus utan bygglov. Projektet kallar man för ”Gästhamn”.

visiondivision-gästhamn-bostadshus-båtar-tillbyggnader

I Sverige har det tillkommit en ny byggnorm som tillåter bostadsägare att bygga en 25 kvm stor tillbyggnad på tomten utan bygglov. Den här typen av tillbyggnad kallas för Attefallshus efter Svenska bostadsministern Stefan Attefall som var med och införde lagen.

visiondivision-gästhamn-3

Efter att den nya lagen införts kan man konstatera en snabb ökning av Attefallshus på marknaden i olika former. Därför har några av landets mest kända arkitekter bjudits in att presentera förslag på Attefallshus i en kommande bok som heter 25 kvm. Förslaget som Visiondivision tagit fram eliminerar till stor del byggtiden och är billigare, roligare och exklusivare än liknande hus på marknaden.

visiondivision-gästhamn-2

Bakgrunden till projektet ”Gästhamn” och varför man just valt båtar som tillbyggnader är för att Sverige har störst mängd båtar per capita i världen. Det finns totalt över 800000 registrerade båtar i Sverige och många av dem förvaras på styltor i landets bostadsområden. Detta hoppas Visiondivision kunna ändra på genom att ge båtarna en funktion när de inte befinner sig till sjöss. Man har därför utvecklat tre stycken hamntyper som ska hålla båten i trädgården på ett smidigt, estetiskt och bekvämt sätt. Resultatet är en lösning som kan bli ett populärt komplement till bostadsområden runt om i Sverige.

visiondivision-gästhamn-6

Fördelarna med en båten istället för ett Attefallshus är båten oftast är byggd av högkvalitativa material som kan motstå höga vågor och tuffa väderförhållanden. En annan fördel med båten är hantverket, eftersom en normal båtbyggare oftast har högre kunskap när det gäller hantverk än svenska snickare har idag.

visiondivision-gästhamn-7

Ett Attefallshus tar också längre tid att bygga än en båt och gör att man behöver handskas med snickare, byggarbetare och arkitekter som ibland inte följer det klienten efterfrågar.

visiondivision-gästhamn-5

Poolen båten kommer att flyta i går att bygga på flera olika sätt med varierande priser. Den som bor nära vattnet kanske kan ansluta sin pool genom byggandet av en kanal längst med gatan. De som inte har den möjligheten får nöja sig med en enkel lyftanordning vid poolen som förflyttar båten.

visiondivision-gästhamn-9

Det billigaste alternativet är att köpa en färdiggjord pool i glasfiber från Tyskland eller Polen. Den som vill spara ännu mer pengar kan gjuta fundamentet och installera poolen på egen hand. Sistnämnda alternativet görs enklast genom att gräva en stor grop och fylla den med ett 5 cm tjockt lager sand. Därefter appliceras ännu ett 5 cm tjockt lager bestående av cement och sand som bildar fundamentet för glasfiberpoolen.

visiondivision-gästhamn-10

Ett annat alternativ skulle kunna vara att bygga en större damm i trädgården med ett eget biologiskt system. Visiondivision har också utvecklat ett förslag där båten ser ut att lyftas av en fontän vilket ger status inför grannarna.

visiondivision-gästhamn-8

Fler berättelser
Port för biljettkontroller i tunnelbanan får nytt utseende

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.