Nu lanseras Luctra Flex, en batteridriven lampa från Tyska företaget Durable som ger ett optimalt ljus oavsett om man är på kontoret, hemma eller sitter och arbetar utomhus.

Luctra är en ny sorts arbetsbelysning som tar hänsyn till människors välbefinnande, genom att påverka den naturliga dygnsrytmen. Detta beror på att den mänskliga dygnsrytmen styrs av hormoner som influeras av solljusets färgskiftningar.

9231_02_APP_K

Lamporna från Luctra har ett brett färgspektrum som efterliknar solljuset och simulerar den naturliga ljusförändringen. Under en arbetsdag ändrar lamporna färgtemperaturen från ett blåaktigt till ett rödaktigt ljus.

Det blåa ljuset stimulerar produktionen av ett energigivande hormon som heter Serotonin, medan det röda ljuset bevarar kroppens naturliga produktion av melatonin, vilket är nödvändigt för att kunna sova gott om natten. En omfattande studie av sömnforskaren Dr Dieter Kunz finns att läsa på Luctras hemsida.

9231_23_APP_C

Nu har Durable lanserat en mobil, batteridriven lampa som användaren kan flytta runt och ta med sig överallt. Den har fyra högpresterande LED-lampor och ett uppladdningsbart batteri som ger fyra timmars oavbrutet ljus. Färgen och ljusstyrkan i Luctra Flex kan även justeras efter användarens personliga preferenser.

För att vara en batteridriven lampa är Luctra Flex relativt flexibelt utformad. Den är höj- och sänkbar i konstruktionen, med ett lamphuvud som kan vridas 180 grader. Lampan har en ljusstyrka på upp mot 1000 lux vid en höjd av 60 cm ovanför arbetsbordet, där LED-lampornas färgtemperatur kan justeras mellan 2700 till 6500 Kelvin.

Mobilt lampa är gjord för att lutas mot möbler

Luckra Flex som 136 cm lång och väger 2kg, finns i färgerna aluminium, svart, vitt och orange. Den har redan tilldelats utmärkelser för sin nyskapande design och funktionalitet. Bland annat ICONIC Award som delades ut av German Design Council i november 2015. Lampan visas upp för första gången på den nordiska marknaden under Stockholm Furniture Fair 2016.

9231_02_APP_C

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.