Beach Box är ritat av arkitektkontoret Arctic Studio som jobbar med innovativa lösningar för boende, framför allt villor och fritidshus. Kontoret grundades 2005 och har kontinuerligt ritat och förverkligat nya bostäder genom medvetna designmetoder, under namnet ”limited architecture”. Beach Box var också med i TV8-programmet Hustoppen och det avsnittet kan ni se här.

beach box house

© Carl Ander

Beskrivning från arkitekten: Ambitionen med byggnadens form och komposition var att skapa rum med olika riktning för att ta in och blicka ut över det mångfacetterade landskapet. Öppet hav i väster, skyddad vik i söder och gröna ängar i öster. Mot entrésidan i norr skulle byggnaden vara mer sluten men med en inbjudande gest.

Konceptet är en box som delas, öppnas och anpassas efter landskapet och kan erbjuda skydd både ute och inne på denna vackra och utsatta strandtomt vid havet. På markplan är kontakten med ängar och viken i söder viktigast, medan utblicken mot havet i väster endast är möjlig från en nivå högre upp. En konsekvens av detta, för att maximera de inre rummens kontakt med landskapet, är att ge huset en långsida mot söder på nedre plan och en långsida mot väster på övre plan.

beach_box_MG_2161_ny

© Carl Ander

Vår lösning på ekvationen är att separera de två våningarna och rotera dem till ett optimalt läge i förhållande till varandra och landskapet. I plan bildar de två våningarna en plus-form med uteplatser i alla väderstreck, där man från den övre volymen kan röra sig ut på takterrasser och från den undre volymen kan komma ut på uteplatser under tak. Denna komposition skapar rum både ute och inne på sammanlagt 300 kvm, varav hälften 150 kvm är inomhus och 150 kvm är utomhus. Effekten blir att byggnaden med endast 120 kvm boyta upplevs som mycket större.

beach_box_MG_2170

© Carl Ander

Interiört har de fyra sovrummen och de två badrummen gjorts så små som möjligt (2×2 m) till förmån för rymd i de gemensamma öppna ytorna kök, matplats, lounge och vardagsrum. Materialen är enkla, funktionella, billiga, underhållsfria och i stort sett samma ute som inne. Arkitekten har varit aktiv från första skiss till sista skruv i en tät dialog med byggare och beställare.

beach_box_MG_2228

© Carl Ander

Arkitekt: Arctic Studio – Josef Wideström och Björn Gross
Entreprenör: 
Polab Totalentreprenad
Bostadstyp: Privatbostad (fritidshus) för en familj med tre barn
Plats: Onsala, 4 mil söder om Göteborg
Boyta: 120 kvm, plus bastu och tvättrum
Byggår: 2012
Fotografi: Carl Ander

beach_box_MG_2288-2

© Carl Ander

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.