Belatchew Arkitekter insektsfarm

Belatchew Arkitekter vill uppföra insektsfarm i Taipei

Svenska Belatchew Arkitekter vill visa att Taipei skulle kunna bli självförsörjande på protein och föreslår därför en insektsfarm vid rondellen Ren-A Circle i stadskärnan.

Insektsfarmen går under namnet Buzzbuilding och är tänkt att visas på utställningen ”Design Solution – Swedish Design for 170 years” som genomförs i samband med att Taiwan utsetts till ”World Design Capital 2016”. Tidigare har man bland annat ställt ut en insektsfarm vid Vanadisplan i Stockholm.

Varför vill man då bygga en insektsfarm? Redan år 2050 har man beräknat att Jorden kommer befolkas av 9 miljarder människor. För att kunna klara av en sådan population krävs en hållbar livsmedelsproduktion som räcker till utan att belasta miljön.

Belatchew Arkitekter menar att en alternativ proteinkälla till köttet skulle kunna vara insekter. Det finns totalt 1900 ätbara arter och omkring 2 miljarder människor äter redan insekter idag. Produktionen av protein från insekter är också avsevärt mer effektiv än om man jämför med köttet. Det går åt 10 kg foder att producera 1 kg nötkött och för samma mängd får man 9 kg insekter.

Belatchew Labs BuzzBuilding insektsfarm

Konceptet har redan tagit hem flera utmärkelser, bland annat Architectural Review MIPIM Future Project Award, Smart Living Challenge Award och Design S som delas ut av föreningen Svensk Form.

– Vi är överväldigade av det intresse världen visat för BuzzBuilding, och det är glädjande att vi nu har möjlighet att visa hur BuzzBuilding kan lösa Taipeis proteinbehov inom ramen för Taipei World Design Capital, säger Rahel Belatchew Lerdell, grundare av Belatchew Arkitekter.

Buzzbuilding är framtaget för att demonstrera hur en insektsfarm skulle kunna se ut. Byggnaden har tre våningsplan som totalt täcker en yta på 1150 kvm. Detta ger en odlingsyta på 10350 kvm. Buzzbuilding kommer att integrera hela ekosystemet för odling av insekter, från ägg till färdig insekt. Den är också tänkt att bli ett säkert tillhåll för utrotningshotade insektsarter som exempelvis vildbin.

Konstruktionen består av en stålram, vilken är byggd som ett exoskelett runtom hela byggnaden för att ge den ett insektliknande utseende. På bottenvåningen kommer det att finnas restauranger där man både tillagar och säljer insekterna.

Belatchew-Labs-BuzzBuilding-1

Fler berättelser
Mercedes-Benz designar surfbräda i portugisisk kork

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.