Benprotes i titanium tillverkas med 3D-skrivare – formas efter benet

William Root har utvecklat en benprotes som efterliknar benet i form av ett exoskelett. Protesen är framtagen med hjälp av en 3D-skanner, ett modelleringsprogram och en 3D-skrivare.

Enbart i USA finns det över två miljoner människor med amputationer och varje år genomförs det ytterligare 185,000. Ungefär 90% av alla amputationer är på de nedre extremiteterna. Lyckligtvis finns det sätt att återfå rörligheten när man har amputerat ett ben. Ett av de vanligaste sätten är genom användandet av proteser.

exobenprotes2
Exoskelett-liknande benprotes som formas efter benet

Dagens benproteser är tidskrävande, dyra och komplicerade att ta fram. För att tillverka en benprotes, måste man forma, gjuta, passa in, montera och sedan justera protesen på användaren. Det är en föråldrad tillverkningsteknik som Willam Root hoppas kunna förändra.

Genom att använda sig av den senaste 3D-tekniken, kan Williams exoskelett-liknande benprotes anpassas efter patientens amputerade ben och anatomi. Den kan också på så sätt tillverkas till ett överkomligt pris.

exoskelett-reverse-engineering
MIT’s teknik FitSocket används för att analysera det friska benet

Tekniken ”reversed engineering” har används för att skapa en virtuell modell av patientens kvarvarande ben i CAD (Computer Aided Design). Den dator-renderade modellen är exakt och efterliknar patientens anatomi på en bråkdels millimeter.

Modellen förfinas sedan med tekniken FitSocket, som utvecklats av MIT Biomechatronics. Tekniken samlar in vävnadsegenskaper hos benet för att möjliggöra en bättre passform. Efter det är klart sammanställs all data till en gemensam modell. Denna 3D-printas därefter i titanium med hjälp av lasersintring.

Exo benprotes 3D-printas med lasersintring
Olika typer av benproteser som går att tillverka med tekniken

Resultatet är EXO, en modern benprotes som är enkel och billig att producera. Genom att tillämpa en automatiserad tillverkningsprocessen kan kostnaderna reduceras till att enbart innefatta kostnaderna för materialet.

EXO ersätter också den otaliga mängden delar och anslutningar, som en traditionell benprotes behöver. Istället får man ett ända 3D-utskrivet exoskelett som är format och anpassat efter benett egenskaper.

exobenprotes3

Fler berättelser
Montana hi-fi: Dold ljudanläggning i hyllsystem

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.