Bergsstuga av Atelier 8000 ser ut att komma från rymden

Kežmarská är en kubisk bergsstuga av Tjeckiska arkitektbyrån ATELIER 8000, som ritats till bergskedjan High Tatras i Slovakien. Designen är futuristisk och ger intrycket av att kuben har fallit ner på jorden från yttre rymden.

bergsstuga från rymden

Bergsstugan har en hållbar och enkel design som syftar till att framkalla känslor av lätthet och slumpmässighet hos den som tittar. Förslaget togs fram inför en arkitekturtävling där Atelier 8000 deltog.

kezmarskahut8

Positioneringen av kuben i landskapet framstår som ett oberäkneligt block som lämnats kvar efter att glaciären retirerat. På ett större avstånd går byggnadens form och lutning ihop med den bakomliggande bergskedjans kontur. Detta gör att huset ser ut att smälta in i landskapet på långt håll. Tack vare den smarta placering av byggnaden, så är tre sidor av fasaden synliga från alla utsiktspunkter. Det ger ett effektfullt spel mellan skuggor och ljus som kan upptäckas från de närliggande klipporna.

kezmarskahut3

Den yttre fasaden är täck med en blank metallplåt, samt glasytor som innehåller både fönster och solceller. Kombinationen av dessa element ger reflektioner och ett skimmer som ofta förekommer på ytan av en fjällsjö, eller när is smälter.

kezmarskahut5

Stommen är byggd av laminerade balkar i limmat lärkträ. Fasaden på utsidan består av 1 kvadratmeter stora aluminiumpaneler, för att underlätta transporten till bygget. Samtliga våningsplan har en egen funktion. Källarplanet innehåller bland annat ett garage för snöskotrar, en personalingång, skidförvaring, torkrum, restaurangtoaletter och all teknik som krävs för att driva bergsstugan. En restaurang och ett utomhusdäck finns på bottenvåningen, medan de över planen innefattar själva boendet.

kezmarskahut7

Kežmarská har utvecklats till att vara ett passivt hus, vilket betyder att den med avancerade byggtekniker kan minimera energiförlusterna. Placeringen gör att byggnaden kan fånga upp solljuset med solceller i sydlig och östlig riktning. Tack vare de låga termiska förlusterna kan uppvärmningen ske helt genom ett distributionssystem för luften.

kezmarskahut1 - bergsstuga som ser ut att komma från yttre rymden

Arkitekt: ATELIER 8000 från Tjeckien
Team: Martin Krupauer, Pavel Kvintus, Martin Sedmák och Petr Hornát
Plats: Bergskedjan High Tatras i Slovakien
År: 2014
Ritningar: ATELIER 8000
Visualiseringar: Jan Cyrany

kezmarskahut6

Fler berättelser
Fine Food restaurang & kaffeställe av Note

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.