Bernardes + Jacobsen designar konstmuseet i Rio

Uppdraget var att utveckla, slå ihop tre stycken välkända och olika byggnader i centrala Rio de Janeiro för det nya konstmuseet.

konstmuseet i Rio

Arkitektfirman Bernardes + Jacobsen valdes ut och såhär blev resultatet på projektet. Den största svårigheten förutom att slå ihop de tre helt olika byggnaderna, var att etablera en bra anslutning mellan. Konstmuseet var nämligen tänkt att ligga precis intill stadens polishus, palatset ”Palacete Dom João” samt den gamla centrala busstationen.

konstmuseumrio2

Lösningen på problemet blev en kvadratisk tillbyggnad ovanpå taket på polishuset, som de andra byggnaderna också har tillgång till. Kvadraten har planerats att utnyttjas för event eller diverse tillställningar, men med huvudsyftet att inhysa en trendig bar.

mar

Man bestämde också att det gamla polishuset skulle göras om till en skola med hörsalar, mediarum, administrationsområden och utställningsområden. Palatset med en enorm takhöjd och gamla vackra salar skulle få äran att stå som värd för museets utställningar.

blick över takterrassen

Arkitekt: Bernardes + Jacobsen Arquitetura
Storlek: 11240.0 kvm
År: 2013
Fotograf: Leonardo Finotti
Lanskaps arkitekt: Burle Marx e Cia ltda.
Ljussättning: Franco + Fortes – Lighting Design
Beställare: Concrejato

mar

konstmuseumrio5

Fler berättelser
baobab
Sidobord av RKNL hämtar inspiration från Baobab-träd i Afrika

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.