Bertil Vallien gjuter båt för Kosta Boda – värd en miljon dollar

Glaskonstnären Bertil Vallien har skapat den största och dyraste skulpturen som någonsin producerats på Kosta Boda. Det är en tre meter lång båt i glas, värderad till en miljon dollar.

Det var i maj 2016 som Bertil Vallien, tillsammans med två kvinnliga assistenter, antog en av sina största utmaningarna någonsin. Man gjöt denna mystiska båt i glas, som nu kommer ställas ut på en av världens största konstmässor i Chicago.

Bertil Vallien som närmar sig 80 år, har gjort nästan allt en glaskonstnär kan drömma om. Han har skapat många båtar tidigare, men dessa har varit mindre och mer hanterbara.

Projektet Passage skildrar mytologin av världshistorien, från födseln till döden. Från den jungfruliga prinsessan till mumifieringen – en person som vill vara odödlig och leva för evigt.

Båten svävar över ett landskap gjort av smide och glasdetaljer. En sjöliknande öppning utvecklas till ett underjordiskt utrymme, befolkat med underliga figurer gjorda av glas. Installationen går att tolka på flera olika sätt, men kan framförallt ses som en kommentar till den migration vi alla är en del av.

En trämonter skyddar och innesluter konstverket med skyddande glasrutor. Speglar i båda ändarna av montern, skapar en oändlig illusion med hjälp av ett genomtänkt belysningssystem i taket på montern.

Passage kommer att visas upp på utställningen SOFA (Sculpture Objects Functional Art and Design) mellan tredje och sjätte november 2016, tillsammans med amerikanska partnern Hawk Galleries.

– Passage ger uttryck för ett extraordinärt konstnärligt samarbete mellan Bertil Vallien, en av världens ledande konstnärer, och Kosta Boda, Sveriges mest anrika glasbruk. Hawk Galleries känner sig priviligierade att kunna avtäcka denna kronjuvel från dessa två jättar, säger Tom Hawk, Jr. Director på Hawk Galleries.

Kosta Boda grundades år 1742 och firar därför 275-årsjubileum nästa år. Passage togs fram för att hedra Kosta Boda, samt hylla det 53-åriga samarbetet mellan Sveriges äldsta glasbruk och konstnären Bertil Vallien. Han fick därmed obegränsade möjligheter att skapa ett sammanfattande minne, som kan efterlämnas till kommande generationer.