betonghus i klippa
Bild: Benjamin Benschneider

Betonghus med stora glasväggar ligger insprängt i en klippa

På ön San Juan i Washington, USA har Amerikanska arkitektbyrån Olson Kundig Architects ritat ett betonghus som ligger insprängt i en klippa. Huset ”The Pierre” är byggt av betong och har stora glasväggar som vätter mot havet.

Inspirationen till huset kommer från ägarens fascination för en viss typ av sten. Detta gav Olson Kundig Architects idén att sänka ner hela huset i en klippa på tomten.

The Pierre - Betonghus inbäddat i klippa
Bild: Benjamin Benschneider

Betonghus som smälter in i naturen

Huset har ett våningsplan och är tänkt att fungera som en trygg tillflyktsort. Det tar till vara på platsens materiella resurser, samtidigt som det smälter in i naturen. Namnet ”The Pierre” kommer från franskan och betyder sten. Det är passande i det här projektet, eftersom huset är byggt med råa material som sten och betong.

För att vara ett stort betonghus, har arkitekterna lyckats med konststycket att dölja majoriteten av byggnaden inuti klippan. Detta gjordes genom att man först borrade ut byggnadens konturer i klippan. Sedan användes dynamit i kombination med en hydraulisk flishugg och trådsåg, för att avlägsna stenen. Allt material som togs bort, återanvändes som ballast för betonggolven.

The Pierre betonghus
Bild: Benjamin Benschneider

Möblerna framhävs av materialen i interiören

Bortsett från det separata gästrummet, är interiören byggd som en öppen planlösning och sträcker sig över ett våningsplan. I planlösningen ingår ett kök, vardagsrum och en matsal. De tillämpade materialen ger en naturlig bakgrund för möblerna och konsten i interiören. Det framhäver också utsikten mot havet och naturen.

En svängande glasvägg ger åtkomst till en utomhusterass, samtidigt som två öppningsbara bokhyllor döljer tvättstuga och köksförvaring. Mitt i vardagsrummet, står en dekorerad förvaringslåda gjord i trä. Den har hämtats från ett hus som ritats av arkitekten Lionel Pries.

The Pierre
Bild: Benjamin Benschneider

Det spelar ingen roll vart i huset man befinner sig. Klippan har integrerats in i samtliga rum och bryter av interiörens texturer och möbler. Arkitekterna har skapat ett damrum som huggits in i berget. För att förse det med dagsljus har man gjort ett cirkulärt takfönster. Ljuset reflekteras sedan ner i rummet med hjälp av speglar.

The Pierre
Bild: Benjamin Benschneider

Samtliga eldstäder, både ute och inne, har huggits ut direkt från stenen. Det förekommer även i badrummet för det stora sovrummet. Man har byggt ett unikt handfat, där vatten rinner genom tre polerade håligheter direkt på klippan.

The Pierre
Bild: Benjamin Benschneider

Arkitekt: Olson Kundig Architects
Plats: San Juan Island, Washington, USA
Byggnadstyp: Betonghus i klippa
Team: Tom Kundig, FAIA
Ansvarig arkitekt: Jon Gentry, LEED AP

The Pierre
Bild: Benjamin Benschneider

Projektledare: Chris Gerrick, LEED AP
År: 2010
Area: 230 kvm
Fotografi: Benjamin Benschneider

The Pierre
Bild: Benjamin Benschneider

Ritningar och skisser:

Fler berättelser
Osannolik våning i Moskva med högt i tak & stora fönster

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.