Designstudion BIG blev förfrågade av den Danska högstadieskolan Gammel Hellerup Gymnasium att ta fram en ny idrottshall och såhär blev resultatet. Fotografierna är tagna av Jens Lindhe.

GHG idrottshall av Jens Lindhe

Gammel Hellerup Gymnasium är ett bra arkitektoniskt exempel från sin tid, bestående av karaktäristiska gula tegelbyggnader. De existerande idrottsanläggningarna har dock gått ner sig och man saknar ett stort, multi-funktionellt utrymme där eleverna kan utöva fysiska aktiviteter, anordna sociala sammankomster och hålla examensceremonier.

Eftersom gymnasiet Gammel Hellerup är en självägande statlig institution, önskade man bygga en ny anpassningsbar idrottshall med fokus på hållbarhet, för sina studerande elever.

GHG_image by Jens Lindhe 03

Nya sporthallen kommer främst att användas av eleverna till idrott och social utveckling. Den skiljer sig dock en hel del ifrån andra idrottshallar, på grund av att man sänkt ner den 5 meter i marken under skolans innergård.

Idén är för att säkerställa ett behagligt inomhusklimat, samtidigt som byggnaden levererar arkitektonisk kvalitet med en minimal miljöpåverkan.

GHG_image by Jens Lindhe 04

Idrottshallen har ett karakteristiskt svängt trätak med mjuka former. Den är tänkt som en extern informell mötesplats som ska kunna stå värd för många olika sorters evenemang och aktiviteter. Allt från grupparbeten till större sammankomster.

GHG_image by Jens Lindhe 05

Kanten på taket (sedd utifrån) är utformad som en lång sittbänk, med små perforerade fönster som säkerställer att dagsljus tränger ner i lokalen. Skolans idrottshall är tillgänglig för hela gården, vare sig man vill sitta på bänkarna eller anordna aktiviteter på den sluttande knölen.

GHG_image by Jens Lindhe 06

Solpaneler har strategiskt placerats ut runt om den befintliga byggnaden för att utvinna värme till sporthallen. Resultatet är en social mötesplats som knyter samman skolans existerande anläggningar till en viktig samlingspunkt.

GHG_image by Jens Lindhe 08

Projekt: Gammel Hellerup Gymnasium
Klient: Gammel Hellerup Gymnasium
Sammarbetspartners: CG Jensen, EKJ, Grontmij
Budget: 50 milj DKK
Storlek: 1,100 kvm
Plats: Hellerup, Danmark
Status: Färdigställt 2013

GHG_image by Jens Lindhe 09

GHG_image by Jens Lindhe 11

GHG_image by Jens Lindhe 13

GHG_image by Jens Lindhe 16

GHG_image by Jens Lindhe 17

GHG_image by Jens Lindhe 18

GHG_image by Jens Lindhe 19

GHG_image by Jens Lindhe 20

GHG_image by Jens Lindhe 21

GHG_image by Jens Lindhe 22

GHG_image by Jens Lindhe 23

GHG_image by Jens Lindhe 26

GHG_image by Jens Lindhe 28

GHG_image by Jens Lindhe 29

GHG_image by Jens Lindhe 27

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.