BIG gör spiralformat museum för Audemars Piguet i Schweiz

Prestigefulla Schweiziska klocktillverkaren Audemars Piguet har valt ut arkitektfirman BIG, till att bygga ut sitt huvudkontor i Schweiz med ett spiralformat museum.

big-audemar-piguet-spiralformat-museum

BIG har samarbetat med HG Merz, Luchinger & Meyer och landskapsarkitekterna Muller Illien för att ta fram den 2400 kvm stora byggnaden, förankrad i naturen. Inspirationskällan är den historiska klocktillverkningen som funnits i orten La Vallée de Joux i flera hundra år.

big-audemar-piguets-sprialformat-museum

Det spiralformade museumet som kallas för Maison des Fondateurs eller ”Grundarnas hus”, är inbäddat i landskapet och sammankopplat med resten av byggnaderna.

big-audemar-piguets-3

Museumet är utformat som en linjär berättelse för besökare som guidas genom gallerier, verkstäder och viktiga händelser.

big-audemar-piguets-4

De sammanflätade spiralerna löser ett stort logistikproblem, eftersom utrymmet lindas upp i en dubbelspiral och bildar en kontinuerlig arbetsyta, omgiven av gallerier.

big-audemar-piguets spiralformat museum

Moderna material som betong och kopparklätt stål är hemligheten bakom den spriralformade strukturen. Rundade glasväggar med sten och träytor tillför ljus och skapar en varm miljö, som bryter av det hårda och kyliga i konstruktionen.

big-audemar-piguets-spiralformat-museum

big-audemar-piguets-7

Fler berättelser
Kvadrat ger ut boken Interwoven med Prestel

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.