Bjarke Ingels Serpentine Pavilion

Bjarke Ingels Serpentine Pavilion är influerad av en tegelvägg

I år är det Bjarke Ingels arkitektbyrå BIG (Bjarke Ingels Group) som fått uppdraget att rita Serpentine Pavilion. Strukturen är inspirerad av en vanlig tegelvägg, eftersom det är ett av de mest grundläggande elementen inom arkitekturen.

Målsättningen med projektet har varit att ta fram en byggnad som ger uttryck för flera olika perspektiv som väldigt ofta motsätter varandra. Bjarke Ingels struktur är nämligen friformad och strikt, modulär och skulptural, genomskinlig och opak, samt låd- och klump-formad på samma gång.

Serpentine Pavilion av Bjarke Ingels är inspirerad av en tegelvägg

Istället för att använda traditionella byggmaterial som tegel och mursten, har man valt att bygga Serpentine Pavilion av extruderade glasfiberramar, staplade på varandra.

Väggen delar sig och bildar ett hålrum i vilket man tänkt inhysa evenemangen från Serpentine Pavilion’s program. Den linjeformade väggen öppnas upp på ett blixtlåsliknande sätt och omvandlas till ett utrymme. Därmed skapas en komplex tredimensionell miljö, vilken kan upplevas och utforskas på flera olika sätt.

Bland byggmaterialen hittas trägolv och extruderade fiberline-profiler, vilka tillför en varm glöd till den linjära texturen.

serp-pavilion-big-2

Längst upp vid toppen ser väggen ut som en rak linje och vid botten bildar den en skyddande dal över byggnadens ingång, samt en sluttning mot parken.

Väggen ger intrycket av en grottliknande ravin, vilken lyser igenom glasfiberramarna och dess mellanrum, samt genom det transparenta glasfiberhartset. Detta resulterar i ett livligt spel mellan ljuset, skuggorna och människorna som rör sig inuti och utanför strukturen.

En enkel manipulation av den arketypiska väggen skapar en närvaro i parken som förändras beroende på om man förflyttar sig runt eller genom den.

serp-pavilion-big-1

Arkitekt: Bjarke Ingels Group (BIG)
Klient: Serpentine Galleries
Ansvariga arkitekter: Bjarke Ingels och Thomas Christoffersen
Projektledare: Maria Sole Bravo
Team: Aaron Powers, Alice Cladet, Claire Thomas, Daniel Sundlin, Jakob Lange, Kai-Uwe Bergmann, Kristian Hindsberg, Kristoffer Negendahl, Lorenz Krisai, Maria Holst, Maxwell Moriyama, Rune Hansen, Tianze Li, Tore Banke, Wells Barber
Plats: London, Storbrittanien.
År: 2016
Status: Pågående
Area: 300 kvm
Medarbetare: AKT II, BIG IDEAS, Dinesen Gulve, Fiberline Composites A/S, SAPA Extrusions Denmark A/S

serp-pavilion-big-5

Ritningar och skisser:

Fler berättelser
Kök som kan gömmas efter användning från Warendorf

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.