Foto: Helena Höjenberg

Växande bord av Mathias Bengtsson

Ett bord som växer på träd? Ja, faktiskt. Danske formgivaren Mathias Bengtsson, bosatt i Stockholm, har designat ett bord som ser som ett litet stycke djungel eller möjligen mangroveträsk.

Parisbaserade galleristen Maria Wettergren har låtit en av Danmarks skickligaste möbelsnickare utföra formgivaren Mathias Bengtssons ”Growth Table”.

Bord som växer på träd av Mathias Bengtsson
Foto: Helena Höjenberg

Genom att använda sig av en sofistikerad CAD-teknik, som Mathias Bengtsson själv utvecklat, har han låtit möbeln växa fram i en sorts datoranimering. Först angav han bordets DNA-liknande parametrar och en fertil jordmån. Samt indikationer om att skapelsen skulle vara 75 centimeter hög och avslutas med en större slät yta. Så fick det hela utvecklas virtuellt under slumpvis exponering för fenomen som sol, vind och regn.

Resultatet är en skulptural, organisk form som en av Danmarks skickligaste möbelfabrikant lyckats realisera i valnöt. Åtta bord har tagits fram, och säljs av galleristen Maria Wettergren. Bordet ställdes ut på PAD 2015 i Paris under sista helgen i mars.

Mathias Bengtsson är representerad på flera museer, bland annat MoMa i New York, Stedelijk i Amsterdam och Röhsska i Göteborg.

Bord i trä
Foto: Helena Höjenberg
Fler berättelser
Marcus Dunberg intervjuar minimalistiska arkitekten John Pawson

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.