Arkitektbyrån Max Holst har tillsammans med småskaliga fastighetsbolaget Strömma Projekt, tagit fram ett bostadshus med fyra lägenheter i Solsidan strax utanför Stockholm.

solsidan-2

Bild: Lars Grafström

Solsidan kom till i början av 1900-talet, där majoriteten av byggnaderna uppfördes mellan 1930 och 1950. Det är ett av Sveriges mest exklusiva bostadsområden, med 25 minuters pendlingsavstånd från Stockholm City.

solsidan-10

Bild: Fredric Boukari

Tomten till bostadshuset är ungefär 4000 kvadratmeter stor, med en dynamisk topografi, utsikt över en sjö och ett stort urval av träd, bland annat valnöt, ek och tall. Projektets största utmaning var att hitta ett sätt att kombinera fyra stycken lägenheter och på samma gång minimera påverkan av det omslutande landskapet.

solsidan-6

Bild: Fredric Boukari

Max Holst kände direkt att husen borde hålla en låg profil från den övre delen av tomten, vilket är där man går in och får en första glimt av lägenheterna. Däremot skulle den södra sidan som vätter mot sjön vara mer imponerade i sitt utförande. En vit fasad valdes därför tidigt i projekt som en kontrast mot den naturfärgade granitstenen, likt Richard Meier’s Douglas House.

solsidan-9

Bild: Fredric Boukari

I designstrategin har man valt att skapa två tvillingbyggnader med tre våningsplan per lägenhet. Detta upplägg tillåter en dynamisk interiör med både privata och sociala utrymmen. Exteriören varierar också beroende på vilket håll man ser byggnaderna från.

solsidan-7

Bild: Fredric Boukari

Entréplanet som hittas längst upp innefattar kök, vardagsrum och en matsal i öppen planlösning. I de nedre planen hittas sovrum, arbetsrum och förråd. Varje lägenhet har också en mindre uteplats vid entrén och på baksidan, söder om byggnaden.

solsidan-13

Bild: Fredric Boukari

Väggarna är gjorda av putsad betong medan takkonstruktionen är uppbyggd av exponerade limträbalkar, med ett isolerande lager mot själva taket. Fönsterbrädorna och entrégolvet är täckta med Estnisk kalksten från Östersjösten. Golven på de nedre våningsplanen består av Svenskt granträ.

solsidan-11

Bild: Fredric Boukari

Arkitekt: Max Holst
Klient: Strömma Projekt AB
Plats: Solsidan, Stockholm
År: 2016
Fotografi interiör: Fredric Boukari
Fotografi exteriör: Lars Grafström

solsidan-4

Bild: Lars Grafström

Ritningar:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.