Bum Shack: Värmehydda av Ulf Mejergren Architects

Bum Shack är namnet på bidraget av Ulf Mejergren Architects (UMA) till den årliga arkitektur- och konst-tävlingen Warming Huts. Tävligen går ut på att deltagarna ska skapa tillfälliga skydd längs med en skridskoslinga på floden Assiniboine i centrala Winnipeg, Kanada.

uma_bum_shack_2_1340px
Vy över baksidan med den främre fasaden uppstickande som en skena

Värmehyddan Bum Shack är designad till att interagera med sina besökare på ett lekfullt sätt. Den främre fasaden är täckt med upphängda stjärtlappar medan baksidan utgörs av en stor snöhög.

Bum Shack av UMA
Framsidan på Bum Shack

Beroende på väderförhållandena så kan hyddan användas på två olika sätt. När det är kallt och blåsigt utomhus fungerar fasaden som ett vindskydd och isolerar utrymmet på insidan. Vid soligt och varmt väder kan stjärtlapparna plockas ner och användas till att sitta på eller glida ner för snöhögen på baksidan av hyddan.

uma_bum_shack_3_1340px
Enkel interiör med snövallar längst med inre väggarna som bildar sittbänkar åt besökare.

Stjärtlapparna hänger från små pinnar som sitter på en korsad träram på hyddans framsida för enkel åtkomst. Varje lapp har en rund dyna fastlimmad på ovansidan och den fungerar som isolering för hyddan och som värmande sittdyna mot snön.

uma_bum_shack_5_1340px
Närbild på hyddan

Kuddarna är rödfärgade i fem stycken olika nyanser, beroende på hur lång tid de har kvar att dra i det röda färgämnen. Fasaden förändras därmed konstant, eftersom lapparna byter platser och försvinner. Detta gör strukturen synlig ungefär som ett träd som tappar sina löv.

uma_bum_shack_6_1340px
Lapparnas varierande färgnyanser bildar mönster i fasaden

Det är både enkelt och billigt att bygga Bum Shack, eftersom konstruktionen till största delen består av snö.

uma_bum_shack_7_1340px
Ritningar som visar två olika väderförhållanden
Fler berättelser
drop the beat
Drop the Beat: Högtalare som släpper ljudet på en kon

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.