Carl Hansen & Son återlanserar Metropolitan Chair

Metropolitan Chair designades 1949 av Ejner Larsen och Aksel Bender Madsen inför Københavns Snedkerlaugs Møbeludstilling. Namnet ”Metropolitan Chair” fick stolen när Metropolitan Museum i New York beställde den 1961.

LM92_Foldingtable_Walnut_Black - Metropolitan Chair

Designduon Ejner Larsen och Aksel Bender Madsen har inte lyckats med att få samma internationella uppmärksamhet som möbeldesignern Hans J. Wegner. Nu får man dock en ny chans. Danska företaget Carl Hansen & Son har nämligen beslutat att återlansera stolen med en stomme i massivt ekträ eller valnöt och en sits i naturfärgat kärnläder.

LM92_Foldingtable_Oak_Cognac_Side

Till en början var tanken att Metropolitan Chair skulle användas som konferensstol. När Metropolitan Museum köpte stolen till utställningen The Arts of Denmark 1961, fick den namnet Metropolitan Chair. Det ledde också till att Chase Manhattan Bank intresserade sig av den och inredde sitt nya huvudkontor med 450 exemplar av stolen. Idén till Metropolitan Chair och dess rygg i uppspänd fanér, fick Bender Madsen efter att ha deltagit i en kurs i lamineringsteknik.

EX_140310_03.tif
Ejner Larsen och Aksel Bender Madsen
Fler berättelser
Von Gåsen retro radio av Mårten Andersson

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.