Caruso St John
Bild: Flickr - EnDumEn

Caruso St John renoverar Stockholms stadsbibliotek

Det är nu klart att det brittiska arkitektkontoret Caruso St John kommer att få uppdraget att renovera Stockholms stadsbibliotek som ritades av Gunnar Asplund 1928.

stockholmsstadsbibliotek2
Bild: Wojtek Gurak

Stockholms stad har valt ut Caruso St John, som kommer att arbeta med det svenska arkitektkontoret Scheiwiller Svensson under renoveringen. Detta kommer att innebära förändringar i interiören för både huvudbyggnaden, de intilliggande annexen och tre stycken basarer som ligger på bibliotekets västra sida. Det kommer inte att genomföras några förändringar av byggnadens exteriör.

Det här är det andra försöket att modernisera Asplunds stadsbibliotek. Redan 2007 genomfördes en internationell tävling, där över 1100 arkitekter deltog. Problemet var att den vinnande arkitekten Heike Hanada’s förslag att uppföra en utbyggnad i form av ett glastorn, möttes av hård kritik och tvingades därför att läggas på is.

Istället för att anordna en öppen tävling om projektet så valde man nu istället att bjuda in fem stycken arkitekter att tävla mot varandra. Vinnande ur denna gick Caruso St John.

stockholmsstadsbibliotek3
Bild: Sam Teigen
Fler berättelser
Skogskoja av Bernd Riegger låter besökare uppleva naturen

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.