Centerpartiet skyskrapa ovanpå parkaden

Centerpartiet föreslår 133 meter hög skyskrapa i centrala Stockholm

Centerpartiet har presenterat ett förslag på en ny skyskrapa i centrala Stockholm för att ta itu med bostadsbristen. Byggnaden kommer vara 40 våningar hög och rymma 270 bostäder. Den planeras också ha två stycken terrasser som är öppna för allmänheten.

– De flesta partier säger sig vara för en utveckling av City med fler bostäder, men de kommer sällan med några konkreta förslag på hur det ska gå till. Vill vi ha fler bostäder i centrala Stockholm är det bästa sättet att bygga på höjden, säger Karin Ernlund, gruppledare, Centerpartiet.

Skyskrapan som är en del av Centerpartiet’s vision för Stockholm, är tänkt att bli 133 meter hög och placeras centralt ovanpå parkeringshuset Parkaden vid Regeringsgatan 47-55. Parkaden är ritad av Hans Asplund och ett av Sveriges mest kända parkeringshus.

Det som är speciellt med byggnaden är träfasaden som utmärker sig genom att man kan läsa våningsplanet från både insidan och utsidan, utifrån ett mönster som arkitekten tagit fram. Centerpartiets förslag bygger vidare på detta mönster och fortsätter leken med siffror som Hans Asplund använde sig av.

– Den senaste tiden har det gjorts utspel från olika partier i Stockholm om att bygga i andras kommuner eller att bygga i stadens grönområden. Ingen av alternativen är seriösa. Genom förtätning av befintliga områden kan vi bygga många nya bostäder, samtidigt som vi sparar stadens parker och grönområden, fortsätter Karin Ernlund.

– I vårt förslag blir ett parkeringsgarage bostäder och City får två nya publika parker. Vi vill minska biltrafiken i centrala Stockholm och samtidigt göra plats för fler människor att bo där.

Partiet har också föreslagit att Stockholms stad arbetar fram ett program som pekar ut lämpliga platser där man kan uppföra nya höghus.

Trätoppen_från-Mood

Fler berättelser
John & Table designar skrivbord i kolfiber

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.