Från en vinkel är det vitt och från en annan är det svart. Det skimrar som marmor, men är helt gjort av papper. Tillsammans med prisbelönade arkitekten Mattias Lind på White har Göteborgstryckeriet skapat huset Chameleon Cabin. En trycksak eller förpackning, stor som en vanlig friggebod.

Happy Chameleon Cabin 1

© Rasmus Norlander

Mattias Lind är delägare i arkitektkontoret White och arbetar mycket med storskaliga offentliga byggnader, skräddarsydda interiörer och möbeldesign. Den stora skillnaden mellan att bygga ett riktigt hus och en friggebod av papper är materialet. Ett modernt hus består utav många olika material, medan denna friggebod endast använder sig utav papper. Husets formmässiga idé handlar om den veckade utsidan med tryckta bilder på marmor. Förutom att stabilisera konstruktionen gör den att huset byter utseende när man ser det från olika håll. När man rör sig runt Chameleon Cabin, så skiftar det från svart till vitt och sedan tillbaka igen och på så sätt är det en illusion.

Happy_Chameleon_Cabin_2

© Rasmus Norlander

I sin grundversion består Chameleon Cabin av sammanlagt 95 moduler utstansade i miniwell, allt från toppbeslag till väggtrianglar. Innerytan är ungefär 7 kvm, med en höjd på 3 meter. Huset motsvarar en vanlig friggebod, men väger bara lite mer än 100 kg. Göteborgstryckeriet Box & Display är experter på förpackningslösningar och displaymaterial. Med den senaste CAD-tekniken och lång erfarenhet av design och konstruktion kan de under processens gång visa upp produkten virtuellt eller som prototyp.

Happy_Chameleon_Cabin_3

© Rasmus Norlander

Happy_Chameleon_Cabin_4

© Rasmus Norlander

Happy_Chameleon_Cabin_5

© Rasmus Norlander

Happy_Chameleon_Cabin_6

© Rasmus Norlander

Happy_Chameleon_Cabin_7

© Rasmus Norlander

Happy_Chameleon_Cabin_8

© Rasmus Norlander

Happy_Chameleon_Cabin_9

© Rasmus Norlander

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.