Stadshus i Lund
Bild: Adam Mørk

Christensen & Co ritar Sveriges grönaste stadshus i Lund

Arkitektfirman Christensen & Co Architects från Köpenhamn har ritat Sveriges grönaste stadshus i Lund. På grund av byggnadens miljövänliga design nominerades arkitektfirman till Kasper Salin-priset i slutet på 2014. Det är ett pris som varje år ges till ett Svenskt byggnadsverk av hög arkitektonisk klass.

67_006_Stadshus_Lund_036_L
Bild: Adam Mørk

Stadshuset som går under namnet ”Kristallen” använder endast en bråkdel av den energi som går åt att driva liknande byggnadstyper. Under 2014 färdigställdes den första delen av byggnaden innehållande ett servicecenter med administration på 13500 kvm. När den andra delen är klar kommer det även att finnas 25000 kvm kontor, konferensrum och takterass.

67_006_Stadshus_Lund_098_L
Bild: Adam Mørk

Byggnadsvolymen utgörs av ett W-formad plan som tillför ljus, variation och lekfullhet till volymen. Den skulpterade formen och varierande fasaderna ger ett intryck av liv och rörelse, både invärtes och utvärtes. Bakom den transparenta fasaden i väst gömmer sig ett stort atrium, som förbinder samtliga utrymmen mellan våningsplanen.

67_006_Stadshus_Lund_069_L
Bild: Adam Mørk

Motiveringen från juryn till Kasper Salin-priset var att man lyckats skapa en byggnad som kopplar ihop den framstående historiska stadskärnan i Lund med en ny offentlig park. Projektet är också baserat på en ursprunglig arkitektonisk idé som fortsätter stadsutveckling i området.

67_006_Stadshus_Lund_139_L
Bild: Adam Mørk

Fasaden är nyckeln till den låga energikonsumtionen. Den är nämligen orienterad för att effektivt använda solens värme under årets vinterperiod. Den norra delen på fasaden är täckt med glaspaneler från golv till tak för att maximera ljuset inuti kontoret. Den södra delen har dynamiska solpaneler som automatiskt justeras ljuset i byggnaden efter mängden solljus, medan fasaden mot Lunds historiska stadsdel är av mer klassisk karaktär.

67_006_Stadshus_Lund_146_L
Bild: Adam Mørk

– Vi har lyckats skapa en stor offentlig byggnad med exceptionellt låg energiförbrukning, genom att arbeta med en kompakt geometri som har en begränsad mängd ”kalla” väggar, och sedan optimerat denna geometri för dagsljusbelysning, förklarar Michael Christensen, VD på Christensen & Co Architects.

67_006_Stadshus_Lund_147_L
Bild: Adam Mørk

Arkitekt: Christensen & Co
Byggnadstyp: Stadshus
Beställare: Lunds kommun
Användare: Lunds kommun – Servicecenter och administration för medborgare

67_006_Stadshus_Lund_151_L
Bild: Adam Mørk

Area: 13500 kvm
Ingenjör: Sweco, Rambøll SE
Entreprenör: Rekab SE
Fotografi: Adam Mørk

67_006_Stadshus_Lund_128_L
Bild: Adam Mørk

Ritningar:

Fler berättelser
Modern tolkning av traditionell kinesisk bambustol

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.