Över 7000 personer deltog i öppnandet av Cirkelbroen i Köpenhamn, designad av den Dansk-isländska konstnären Olafur Eliasson.

Cirkelbroen_117134

Bild: Anders Sune Berg

Cirkelbroen är tänkt att underlätta för att de människor som cyklar, går eller springer längst med vattnet i Köpenhamn. Den ska fungera som en ny mötesplats och utsiktsplats vid vattnet, där människor kan stanna, reflektera, samt uppleva nya vyer och perspektiv. Cirkelbroen går över Christianshavns Kanal och förbinder Christiansbro med Applebys Plad.

Cirkelbroen_117126

Bild: Anders Sune Berg

Bron består utav fem stycken cirkulära plattformar med egna master, som tillsammans utgör en del av en större cirkel runt hamnområdet. En av plattformarna kan svänga undan och låta båtar passera in och ut ur kanalen. Den totala längden på bron är cirka 40 meter från brofäste till brofäste. Totala längden på plattformen i vattnet är 25 meter, med en frihöjd på ungefär 2,25 meter.

Man har räknat ut att ungefär 5000 människor kommer att passera bron dagligen. Förhoppningen är att den sicksackiga designen ska få passerande att sänka sin hastighet och ta en paus.

Cirkelbroen_117130

Bild: Anders Sune Berg

Under invigningen talade Olafur Eliasson tillsammans med Köpenhamns borgmästare Frank Jensen och Nordea-fondens ordförande Mogens Hugo. Bron är nämligen en gåva från Nordea-fonden som är en ideellt styrd stiftelse, till Köpenhamns stad. Nordea-fonden stöttade projektet med totalt 80 miljoner DKK mellan 2009 och 2015.

Cirkelbroen_117137

Bild: Søren Svendsen

Design: Olafur Eliasson
Team: Sebastian Behmann, Robert Banović och Jan Bünnig
Byggherre: Nordea-fonden för Köpenhamns stad
Plats: Christianshavn, Köpenhamn, Danmark
Storlek: 40 meter lång och 2,25 meter hög
Fotografi: Anders Sune Berg och Søren Svendsen

Cirkelbroen_117136

Bild: Anders Sune Berg

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.