Kopparklädda Clarion Hotel Wisby av Visbyark

Arkitekterna Visbyark har skapat denna vackra utbyggnad i koppar och betong till Clarion Hotel Wisby på Gotland.

Clarion Hotel Wisby
© Roland Hejdström

Beskrivning från arkitekten: Mitt i den medeltida världsarvsstaden Visby på Gotland, den största ön i Östersjön, ligger Clarion Hotel Wisby. Genom förvärv av intilliggande fastigheter utmed Strandgatan har hotellet utökats med ytterligare 77 hotellrum. För att koppla ihop befintligt hotell med de nya delarna har en ny byggnad lagts till.

Stilren elegans med fyrkantiga fönster inneslutna i den vackra kopparfasaden
© Roland Hejdström

Nybyggnaden är ett så kallat infill-projekt som sluter Strandgatans fasadlinje och förstärker gaturummets östsida. På en stadig sockel av betong vilar ett kopparklätt ”skrin” som skimrar mot gatan och öppnar upp sig mot trädgården. Fasaden har följt stadens traditionella formspråk av ”hål i mur” och med en ordning och utformning som svarar mot vår tid. Materialmässigt är det koppar, glas och betong som dominerar. Andra viktiga delar i helheten är den svarta stålmuren mot gatan och det växtklädda taket.

RoHejd_130628_8572
© Roland Hejdström

Från Strandgatan skapar den nya kopparbyggnaden en spännande entré och procession till trädgården och invändigt har byggnaden löst tillgängligheten från hotellet till trädgården. Förutom att den nya byggnaden som döpts till Kopparsalen är en länk mellan befintliga och nya hotelldelar fungerar den även som matsal, bar, lounge mm. Interiört kommer varje byggnadsdel i det nya hotellkomplexet att spegla sin tid vilket innebär en tidsresa från medeltiden fram till vårt århundrade.

RoHejd_130628_8569
© Roland Hejdström

Medverkande: Sven Landahl (Visbyark), Anneli Andersson Snygg (Visbyark)
År: 2013
Beställare: Letello Fastigheter AB
Storlek: Clarion Hotel 3330 kvm och kopparbyggnaden 350 kvm
Fotografi: Roland Hejdström

RoHejd_130628_8559
© Roland Hejdström
RoHejd_130628_8556
© Roland Hejdström
RoHejd_130628_8551
© Roland Hejdström
RoHejd_130628_8541
© Roland Hejdström
RoHejd_130627_8518
© Roland Hejdström
RoHejd_130627_8508
© Roland Hejdström
RoHejd_130627_8491
© Roland Hejdström

Clariongot_Siteplan1

Clariongot_Section A-A

Clariongot_Floorplan1

Clariongot_Facade1

Fler berättelser
IND + Powerhouse Company vinner tävling om antenn

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.