Compact living för att undvika trångboddhet

Compact living – 5 smarta tips & inspiration vid trångboddhet

Sverige har idag en pågående urbanisering där allt fler människor väljer att söka sig till städerna. På grund av höga bostadspriser, väljer man att offra boyta mot att bo centralt. Compact living är ett begrepp som ofta används vid trångboddhet, men vad är compact living och hur gör man för att tillämpa det?

Den här artikeln är tänkt som en guide med tips och inspiration. Artikeln visar hur man kan tillämpa smarta funktioner, möbler och lösningar för att optimera små utrymmen i lägenheter och hus. Bilderna är hämtade från tidigare publicerade projekt på DesignWorld.

Ett av de mest uppseendeväckande projekten om man är nyfiken på compact living, är arkitekten Jakub Szczęsnys Keret House i Polen. Det är nämligen världens smalaste hus, med en maximal bredd på 1,2 meter.

Världens smalaste hus visar upp compact living på hög nivå
Keret House av arkitekten Jakub Szczęsny är världens smalaste hus

Vad menas med compact living?

Begreppet ”compact living” betyder att man omvandlar ett litet utrymme till en funktionell bostad. Det handlar om att medvetet skapa en interiör som utnyttjar utrymmet på ett smart och funktionellt sätt. Begreppet handlar inte bara om att form följer funktion, utan också om livskvalitet. Ingen är beredd på att göra avkall på livskvalitén för att bo i ett klaustrofobiskt trångt utrymme.

Compact living härstammar från Japan där s.k. mikrohus (kyosho jutaku) har funnits sedan 1200-talet. Det började med att poeten Kamo no Chomei skrev en uppsats om glädjen att leva i en hydda. Mikrohusen och begreppet compact living ökade i populäritet under 1990-talet, då bostadspriserna sköt i höjden och människor flyttade ut i förorterna.

För den som är intresserad av fördjupad kunskap om mikrohus och compact living så finns det två läsvärda böcker skrivna av Azby Brown: Small Spaces och The Very Small Home. I den senare har Japanska arkitekten Kengo Kuma varit med och skrivit förordet. Böckerna tar upp viktiga aspekter och metoder på hur trångbodda utrymmen bör utformas. Tipsen som följer i nästa del av artikeln är hämtade från dessa böcker.

Virserum_6
Smarta studentbostäder ritade som mikrohus av Tengbom

Smarta tips och inspiration vid trångboddhet

När man bor trångt är det viktigt att tänka på att anpassa sina tillhörigheter efter utrymmet. Förvaringen kommer att vara en av de mest platskrävande funktionerna i hemmet och därför är det nödvändigt att göra sig av med det man verkligen inte behöver.

1 Kombinera funktioner

Ett av de viktigaste sätten för att skapa mer utrymme i hemmet är att byta till möbler eller platsbygga lösningar som kombinerar flera funktioner. Idag finns det faktiskt möbler som är utformade speciellt för trångboddhet och compact living.

Ett exempel på detta är ”Container Bed” av italienska möbeltillverkaren Dielle. En upphöjd säng med en garderob undertill. En liknande platsbyggd säng användes av arkitekten Karin Matz för att skapa den rustika lägenheten HB6B på Södermalm.

Karin Matz lägenhet är designad för att undvika trångboddhet
Karin Matz’s lägenhet HB6B på Södermalm

2 Använd smarta hopfällbara möbler

Det kan vara allt från stapelbara pallar till smarta fällbara stolar och bord. Fördelen med hopfällbara möbler är att man ställa undan dem eller stapla dem på varandra. Möblerna tar därmed mindre plats. Ett intressant och kreativt exempel på detta är Pedro Feduchi’s stapelbara pallar som påminner om DNA-molekyler när de står staplade på varandra.

Vid en totalrenovering eller ett nybygge kan man välja att bygga in de hopfällbara möbelfunktioner i väggen, golvet eller taket. På så sätt kan möblerna gömmas undan när de inte används. Ett exempel på detta är Christian Schallert’s lägenhet i Barcelona på 24 kvadrat, där nästan alla möbler gömts undan i väggen.

Badrumsskåpet ”La Cabine” från företaget La Fonction är en möbel som visar hur man kan gömma undan en viktig funktion när den inte används. Skåpet innehåller ett handfat och en spegel, samt förvaring av handdukar och andra badrumsartiklar.

Ett annat extremexempel är det New York-baserade företaget Resource Furniture som tillverkar specialanpassade möbler för små utrymmen. Videon demonstrerar hur smarta möbler kan bli genom att kombinera funktioner och hopfällbara lösningar.

3 Byt ut eller plocka bort dörrarna

Ett vanligt problem för små bostäder är att dörrarna tar upp alldeles för mycket plats. Därför bör man överväga att plocka bort dem helt eller att byta ut dem mot alternativa lösningar.

Skjutdörrar tar betydligt mindre plats än traditionella svängdörrar och går dessutom att dölja helt inuti väggen. Är man inte beredd att kosta på ett sådant byte, går det också att ersätta dörrarna med ett vanligt skynke.

4 Slå ihop förvaring och möbler

Ett annat alternativ till hopfällbara möbler är att satsa på möbler med inbyggd förvaring. Förvaringsbehovet brukar vara ett av de stora problemen att lösa vid trångboddhet. Man kan då slå två flugor i en smäll genom att kombinera förvaringen med möblerna.

Fåtöljen Openbook av brittiska Studio Tilt är ett exempel på detta. Det är en läsmöbel som kombinerar en bokhylla, fåtölj och bord i en och samma enhet.

Openbook läsmöbel
Möbel för compact living som kombinerar bokhylla, bord och fåtölj

5 Ta tillvara på döda utrymmen

Det finns oanvända ytor i nästan alla bostäder och ofta tänker man inte på att just dessa faktiskt går att använda till förvaring. Döda utrymmen brukar finnas under trappor, vid udda hörn, under golvet och ibland även i taket.

Genom att bygga lådor och skåp kan man konvertera dessa till praktiska förvaringsenheter, vilket gör det lättare att upprätthålla en öppen yta i bostaden.

Simon Woodroffe’s minimalistiska bostadskoncept YO! Home är utvecklat speciellt för compact living i innerstaden. Här har man byggt in förvaring i golvet och hissat upp sängen i taket ovanför soffan.

YO!Home124
YO! Home med inbyggd förvaring i golvet

Väggar kan också vara döda ytor och därför gäller det att ta tillvara på dem när det är möjligt. Om platt-tv:n fortfarande står på golvet, bör man överväga att hänga den på väggen för att spara plats. Höga eller väggmonterade hyllsystem kan också spara stora mängder golvyta. Ett bra exempel på detta är det väggmonterade hyllsystemet FLIP från Munk Collective.

Fler berättelser
Förskolan Råå av Dorte Mandrup Arkitekter prisas

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.