IKEA Sladda cykel

IKEA Tillreda & cykeln Sladda vinner Red Dot Design Award

IKEA Tillreda och cykeln Sladda är två produkter från IKEA, som tagit emot utmärkelser för bästa produktdesign i Red Dot Design Award. Det är en av världens största designtävlingar, där IKEA’s cykel Sladda bland annat har blivit utsedd till ”Best of the Best” i kategorin banbrytande design.

Cykeln har specialdesignade tillbehör och är skapad tillsammans med designstudion Veryday. Den kan ses som ett hållbart transportalternativ för människor med urban livsstil. Designerna Oskar Juhlin, Jan Puranen och Kristian Eke från Veryday har fokuserat på att ta fram en cykel med lågt underhåll. På så sätt hoppas man kunna göra livet enklare för användarna.

– På IKEA gör vi inte bara saker, vi använder design för att göra saker bättre. Vi arbetar med det vi kallar för demokratisk design. Vi ser till att våra produkter har god funktion, är vackert formgivna och tål att användas varje dag. Samtidigt bör de också vara miljömässigt hållbara och tillgängliga tack vare låga priser, säger Marcus Engman, designchef på IKEA.

IKEA Tillreda är en bärbar induktionshäll
IKEA TILLREDA induktionshäll

IKEA Tillreda & cykeln Sladda valdes av expertjury

Cykeln har automatiska växlar, rost och oljefri remdrift som håller 15000 km. Den har också ett smart klicksystem, för enkel montering av tillbehör som pakethållare och cykelväskor. Det är tänkt att det ska finnas en tillhörande släpvagn i samma stil.

– Sladda kan jämföras med en surfplatta med appar, då den har flera tillbehör anpassade för att göra vardagen enklare för användaren. Sladda är ett bra alternativ till bilen. Den bidrar till en mer hållbar livsstil och en bättre miljö, säger Oskar Juhlin, chef för industridesign på Veryday.

Förutom cykeln tilldelades företaget ytterligare två utmärkelser under Red Dot Design Awards. Bland annat för möbelserien LISABO och induktionshällen IKEA Tillreda. Tanken med den portabla induktionshällen är att underlätta för dem som bor trångt. Den är tillägnad människor som är i behov av extra utrymme i köket.

De vinnande produkterna valdes ut bland 5200 andra bidrag. Jury bestod av 41 experter inom design och produktframtagning. Vinnarna kommer att visas på Red Dot Design Museum och hedras på en gala vid Aalto-teatern i Tyskland.

IKEA_LISABO_skrivbord
LISABO skrivbord
Fler berättelser
Nya Volvo XC90 med nytt formspråk & förbättrad säkerhet

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.