Företaget Cellutech har i samarbete med designern Rasmus Malbert från designstudion Materialist, tagit fram en prototyp på en cykelhjälm som tillverkas uteslutande i trä. Projektet är en del av Skogsindustrierna’s Ekoportal2035 – en vision om en biobaserad framtid år 2035.

Tillsammans med sin medarbetaren Jesper Jonsson har Rasmus Malbert lyckats ta fram en cykelhjälm gjord av cellulosa-baserade material. Det yttre skyddande skalet är gjort av träfanér medan remmarna gjorda av tåligt papper. Man har också använt materialet ”Cellufoam” för att tillverka den inre kudden som ligger närmast huvudet.

Cellutech tar fram cykelhjälm utav cellulosa-baserade material

– Jag tror det finns en otroligt stark potential i detta material, vi är bara i början av en spännande utveckling där allt fler petroleumbaserade material byts ut mot förnybara alternativ, säger Rasmus Malbert.

Cellufoam är ett nytt skum baserat på nanocellulosa från pappersmassa, vilket gör att det både är förnyelsebart och biologiskt nedbrytbart. Det är passande för lätta konstruktioner, paketering och absorberande produkter.

cellutechhjalm-3

Träskummet är uppfunnet av en forskargrupp inom Wallenberg Wood Science Center (WWSC) och har sedan vidareutvecklats av Cellutech.

– Vi har med nya innovationer och gott samarbete med forskningen kunnat visa att det går att använda skogens råvaror för att tillverka skummaterial, det är något vi är mycket stolta över, säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech.

Just nu finns det en stor efterfrågan på en miljövänlig ersättare till plastskummet. Cykelhjälmen är bara ett första exempel på hur Cellufoam kan användas och man arbetar redan med att tillämpa materialet i fler sammanhang.

cellutechhjalm-4

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.