Daan Roosegaarde renar luften i städerna med dammsugartorn

Uppfinnaren och designern Daan Roosegaarde har skapat världens största dammsugare som renar luften i staden Rotterdam, Nederländerna från Smog. Syftet med ”The Smog Free Project” är att skapa renare urbana miljöer och smogfria områden.

Torn renar luften i städerna

Människan uppfann maskinen för att underlätta sin vardag. Nu har maskinerna blivit så pass många att de förorenar luften i de större städerna. I vissa städer kan man se luftföroreningarna i form av smog och i andra är den osynlig. Trots detta påverkar den vår hälsa och livskvalitet. I Nederländerna har man beräknat att människor lever 9 månader kortare på grund av smog.

smogfree4

Tillsammans med ett team av experter har Daan Roosergaarde utvecklat världens största reningsmaskin mot smog. Det är ett 7 meter högt torn som använder sig av patenterad jonteknologi för att rena luften på offentliga platser. Tornet har kapacitet att rena en volym på 30,000 kubikmeter per timma och konsumerar lika mycket elektricitet som en vattenkokare.

smogfree5

De insamlade smog-partiklarna är fulla av kol, som sedan pressas sedan ihop till smycken. Man tillverkar bland annat en ring och ett par manschettknappar av föroreningarna.

smogfree3

Fler berättelser
Technicon Design visar upp Ixion – jetflygplan utan fönster

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.