Frank Gehry hävdar att dagens arkitektur är ”ren skit”

Under en presskonferens i veckan i samband med Prince de Asturias prisutdelning, svarade den världskända arkitekten Frank Gehry på kritik genom att peka finger till reportern och hävda att dagens arkitektur är ”ren skit”.

Frank Gehry pekar finger - dagens arkitektur är ren skit
© EFE

Enligt den spanska tidningen El Mundo, ska en journalist har frågat Frank Gehry hur han ställer sig till kritiker som tycker att han praktiserar ”skrytsam arkitektur”.

”Låt mig berätta en sak. I världen vi lever i, är 98 procent av allt som byggs och designas idag ren skit. Det finns ingen känsla för design, ingen respekt för mänskligheten eller för något annat. Det är förbannade byggnader och det är allt. Då och då, finns det emellertid en liten grupp människor som gör något speciellt. Ytterst få. Men gode gud, lämna oss ifred! Vi är dedikerade till vårt arbete. Jag ber inte om arbete. Jag har ingen publicist. Jag väntar inte på att någon ska ringa mig. Jag arbetar med kunder som respekterar konsten av arkitekturen. Därför ska du inte ställa dumma frågor som denna.”

Efter detta uttalande följde en lång och obekväm tystnad i rummet på presskonferensen som genomfördes i spanska staden Oviedo. Så småningom lyckades arkitekten mumla fram en ursäkt och förklarade att han var trött från sin resa.

Översättning till engelska av Gizmodo och översättning till svenska av DesignWorld.

France Gehry Meets Vuitton
Foundation Louis Vuitton av Frank Gehry
Fler berättelser
Renzo Piano Building Workshop ritar organiskt kontor i Paris

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.