Dagis i Köpenhamn med rundade hörn av COBE Architects

Danska arkitektfirman COBE har nyligen färdigställt ett dagis i Köpenhamn med en unik tegelfasad, takträdgård och rundade hörn.

Forfatterhuset Kindergarten_13_credit Adam Mõrk - dagis i Köpenhamn med rundade hörn
Bild: Adam Mõrk

Dagiset som kallas för Forfatterhuset Kindergarten, öppnades under juli 2014 och är ett resultat av den arkitekturtävling som COBE vann tillsammans med landskapsarkitekterna PK3 och ingenjörsföretaget D.A.I år 2012.

Forfatterhuset Kindergarten_17_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mõrk

På området har man uppfört fem stycken mindre byggnader som har mellan 1 och 3 våningsplan. Utifrån ser dagiset ut som en liten by för barn, men på insidan är det endast konsekvent och genomtänkt design. Man har skapat en plats som är liten, kompakt och spännande för barn, men samtidigt funktionell och flexibel i vardagen.

Forfatterhuset Kindergarten_22_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mõrk

”Med det här projektet ville vi skapa ett dagis i världsklass. En plats som erbjuder bästa möjliga miljön för våra barn att växa upp i, och som främjar barnens lärande och kreativitet”, säger Dan Stubbergaard som är grundare och kreativt ansvarig på COBE.

Forfatterhuset Kindergarten_25_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mõrk

Dagiset ligger i ett historiskt område av Köpenhamn som huvudsakligen består av sjukhem och äldreboenden. Man har därför prioriterat att säkerställa en samstämmighet mellan det historiska och det nybyggda.

Forfatterhuset Kindergarten_26_credit Rasmus Hjortshoj
Bild: Rasmus Hjortshoj

”Från att ha varit den platsen där många människor avslutar sina långa liv, är det nu också en plats där barn kan växa upp och påbörja sina leva”, fortsätter Dan Stubbergaard.

Forfatterhuset Kindergarten_35_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mõrk

Det nya dagiset öppnade sina dörrar för första gången under juli 2014 och har totalt 160 barn i åldrarna 0-6 år. Dess unika fasad har valts med tanke på områdets historia och för att den tillför en modern och varm känsla.

Forfatterhuset Kindergarten_15_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mõrk

Fasaden på byggnaderna är en tydlig referens till områdets röda tegelhus. Istället för att använda traditionella horisontella tegelstenar, har man valt att bygga fasaden med vertikala tegellameller.

Forfatterhuset Kindergarten_16_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mõrk

Förutom att tillföra ett estetiskt värde, så fungerar fasaden som ett staket för lekområdet och hustaken. Den skyddar även mot direkt solljus vid fönstren.

Forfatterhuset Kindergarten_32_credit Rasmus Hjortshoj
Bild: Rasmus Hjortshoj

“Målet är att skapa en byggnad som inte bara förstår och tar hänsyn till omgivningen, utan också tillför någonting radikalt nytt och annorlunda.”

Forfatterhuset Kindergarten_28_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mõrk

Arkitekt: COBE Architects
Plats: Köpenhamn, Danmark
Klient: Köpenhamns stad
Area: 1927 kvm

Forfatterhuset Kindergarten_21_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mõrk

Inrättning: Dagis för 160 barn i åldrarna 0-6
Status: Färdigställt 2014
Samarbetspartners: PK3, D.A.I.
Fotografi: Adam Mörk, Rasmus Hjortshoj

Forfatterhuset Kindergarten_12_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mõrk

Team: Dan Stubbergaard, Eik Bjerregaard, Kato Hiroshi, Greta Tiedje, Caroline Krogh Andersen, Jens Kert Wagner, Martin Jonsbak Nielsen, Magnus Meulengracht, Tobias Mürsch, Martin Laustsen, Chloé Blain, Michal Kniaz, Christina Matos, Andy Minchev, Gabrielle Ubareviciute, Elin Parry

Forfatterhuset Kindergarten_20_credit Adam Mõrk
Bild: Adam Mörk
Forfatterhuset Kindergarten_04_credit Rasmus Hjortsho
Bild: Rasmus Hjortshoj
Forfatterhuset Kindergarten_01_credit Rasmus Hjortshoj.jpg
Bild: Rasmus Hjortshoj

Forfatterhuset Kindergarten_08_siteplan

Ritningar:

Fler berättelser
Loopande matbord med antisocial design av Michael Beitz

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.