nya nobel center
Bild: David Chipperfield Architects

David Chipperfield avslöjar modifiering av nya Nobel Center

Ett modifierat och förbättrat förslag av nya Nobel Center presenterades nyligen av arkitekten David Chipperfield. Den omarbetade designen avslöjas nu 5 månader efter att Chipperfield presenterade det vinnande förslaget i april 2015.

nobelcenter-sept-2
Bild: David Chipperfield Architects

Det grundläggande konceptet är i princip detsamma för det modifierade förslaget. Skillnaden är att den nya byggnaden kommer vara något mindre i storlek och bättre anpassad till Blasieholmen i Stockholm.

nobelcenter-sept-3
Bild: David Chipperfield Architects

De stora förändringarna är att byggnaden kommer att vara 3 meter lägre och 4,5 meter kortare än tidigare. Nobelsalen och fått en ny flexibel utformning som är mer lämpad för publika möten. En 200 kvm stor terrass skapas på den sydöstra långsidan med utsikt över vattnet och staden. All teknik som tidigare skulle byggas på taket har flyttats under mark. Man har också tagit bort det underjordiska garaget med tillhörande ramp på Hovslagargatan.

nobelcenter-sept-4
Bild: David Chipperfield Architects

”Jag är glad att vi nu är ett steg närmare att förverkliga Nobel Center. I centret kommer vi att kunna ta tillvara den lyskraft som finns kring Nobelpriset året om. Vi får möjlighet att lära av historien, förstå samtiden och gemensamt skapa förutsättningarna för framtiden,” säger professor Carl-Henrik Heldin, ordförande för Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

nobelcenter-sept-5
Bild: David Chipperfield Architects
Fler berättelser
Dansk startup utvecklar portabelt batteri med utdragbara solceller

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.